Recept

  Kommentarer av Krukan

Nu tror jag mig ha kommit ett steg närmare min alternativa jul.

Fick ett recept av en kollega idag som verkar smaskigt, skall provsmakas nu i helgen.



Gryta med Julens kryddor



600 gr fläskfilé

1 purjolök

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

smör

2 dl vispgrädde (skall jag nog ersätta med matlagningsgrädde...)

2 msk konc kalvfond

1 tsk malen ingefära

1 tsk malen kanel

1 tsk soja

1/2 dl russin



Gör så här:

Skär köttet i tjocka skivor och purjolöken i bitar. Salta och peppar köttet, bryn i smör.

Ta upp köttet och fräs purjolöken.

Vispa ihop grädde, kalvfond, ingfära, kanel, soja och russin i en låg vid gryta.

Lägg i kött och purjolök, låt puttra 4-5 minuter.



Servera med Chutney och Potatis



Ännu ett recept från kollegan med julsmak:



Pannacotta med saffran



2 1/2 blad gelatin

5 dl Kelda mellangrädde

1/2 dl strösocker

1 påse saffran ca 0,5 gr

1 tsk vaniljsocker



Låt gelantinet ligga i kallt vatten ca 5 minuter.

Koka upp grädde och strösocker i en kastrull. Ta kastrullen från värmen.

Ta gelantinet från vattnet och krama ur, rör ner det i gräddblandningen så att det smälter.

Rör ner saffran och vaniljsockret.

Häll gräddblandningen i små vattensköljda glas eller formar. Låt det stelna i kylen minst 4 timmar.



Servera gärna med finskuren apelsinsallad



smaklig måltid

//Gunilla

Krukan

Visa artikel


Re: Kokböcker

Hej,

Jag slukar alla möjliga receptböcker/kokböcker, gärna som kvällslektyr.

Så jag har ingen speciell favoriförfattare. Men en bok som var väldigt underhållande att läsa var "Berusad Kyckling" av René Vazquez Diaz.

René berättar färgglatt om sin uppväxt på Kuba, om sin familj, grannar och skolan, alla minnen förknippade med mat. Givetvis är det alltid minst ett recept med per berättelse. Jag tyckte att den boken är kul, fast jag har aldrig lagat något av recepten. Men en vacker dag skall jag laga till den där berusade kycklingen, det är ett måste, men såna har jag många... Very Happy





="ejjan"
Är ny här och vill gärna ha era tips på kokböcker Smile



Själv gillar jag Anna Bergenström! Anser att en kokbok inte bara ska innehålla recept utan oxå läckra bilder och gärna berättelser om recepten, lite grann som inredningsböckerna.



Andra bra; Svenska bärboken av Ingmansson och Holmberg

Sallader av Koops och Beer




Hälsningar

Gunilla

Krukan

Visa artikel


Re: Kyckling i julmustsås (4 port)

="lovisa"
Hej, Det verkar som det var samma recept du fått länkat till från Arlas hemsida Very Happy



Berätta gärna vidare om hur det går med den alternativa julmiddagen!

är nyfiken på vad det blev i slutändan sen...



/Lovisa




Det lovar jag att göra. Det är så mycket man skulle vilja prova men...

Sen vill jag få ihop en lagommeny också. Dvs jag vill att man skall vara lagom mätt när man går från middagsbordet. Efter ett vanligt julbord är man ju så mätt att man skulle kunna spricka, å det är inte mysigt.

Man måste ju ha plats för allt julgodis ju! Very Happy



Det enda jag är helsäker på att jag skall ha någon form av sallad som förrätt som skall innehålla julskinka, mmm.. julskinka det är gott det



//Gunilla

Krukan

Visa artikel


Re: Kyckling i julmustsås (4 port)

="lovisa"
Kyckling i julmustsås (4 port)



4 st kycklingfiléer

smör eller margarin att steka i

2 dl crème fraiche (låg fetthalt går utmärkt)

2 dl julmust

1 hönsbuljongtärning eller några msk kycklingfond

1 tsk malen ingefära

1 tsk rosmarin

1 msk äkta soya



Använd en stekpanna med lock. Bryn kycklingen i matfett på båda sidor i en stekpanna. Lägg över filéerna på ett fat. Blanda crème fraiche, julmust, buljongtärning, ingefära, rosmarin och soja i stekpannan. Lägg i kycklingen och låt koka ca 10 min. Servera gärna med ugnsstekt potatis och morötter kryddat med rosmarin.




Aha! Detta hade ju varit något för mig och min alternativa julmiddag! Smile

//Gunilla

Krukan

Visa artikel


="oldwolfie"
berätta vad du har totat ihop




Jag återkommer när allt har klarnat så att det hamnat på papper, ännu så länge studsar det bara rundor i huvudet. Får väl ta och kolla upp lite allergier och så också. Men jag lovar att jag skall återkomma.....

Eller skicka en liten hälsning från sjukan efter att svärmor slagit stekpannan i huvudet på mig för att hon inte fått någon senapssill Very Happy

Nä, det är ingen risk, hon är roligast att bjuda, öppen för allt, men mina egna stelbenta gamlingar, ho ho ho!!!



//gunilla

Krukan

Visa artikel


="elleave"
Vit, kall glögg m is och citron, pepparkaka m mögelost.

Julmustkyckling http://www.arla.se/Default.aspx?id=17653&RecipeID=15719

nån efterrätt m apelsin och nötter




Nu börjar vår julaftons meny klarna något i min lilla skalle, tack för förslagen Very Happy

Men jag vill gärna ha fler om någon har något läckert att föreslå!



//Gunilla

Krukan

Visa artikel


Re: Höstlov!

="Mia"
Någon som har några bra tips på vad man kan göra med barnen som inte kostar alldeles multum? Badhuset är inte att tänka på, men har funderat på laserdome o bio, d e kul. Fler tips?




De flesta ishallar är redan öppna, det är kul.

Många kommuners hemsidor är fulla med tips och idéer (utom kävlinge´s!) Muséer och konsthallar brukar ha lovjippon.



//Gunilla

Krukan

Visa artikel


="webmaster jim"
Ja fast försk chilli smakar ju anurlunda än sambal olek.

Ja tycker om sambal oxo ( det är ju lätt att ha hemma oxo ) men ja tror chilli e lite godare Smile och får man tag på paprika stora gröna chillis så är dom supergoda att steka i ostronsås, *MUMS*





Första och enda gången jag har hanterat chili, så gjorde jag efter konstens alla regler.

Tvättade händerna efteråt noga noga med varmt vatten och tvål. Ett par minuter senare kliade det i ögat och jag kliade tillbaka.... Twisted Evil Det var det jäkligaste jag har varit med om. Det sved och smärtade som något jag aldrig tidigare varit med om. Därför är jag livrädd för att hantera chili.

Men jag tycker det är väldigt gott och äter det väldigt gärna om någon annan har tagit hand om det! Smile



//gunilla

Krukan

Visa artikel


="webmaster jim"
Nej, det är den inte.



Det starka kommer från chilli frukterna, skippar man dom blir det en mild soppa.




Så bra.

Jag brukar skippa chilifrukter och använda sambal Oelek istället.

Visserligen också väldigt hot men det är lättare och styra hur mycket hot man vill ha det.



Jag var så laddad för att laga till soppan tills jag snubblade över galangaroten så det fick bli tomatsoppa istället, också mycket gott, men jag kände mig snuvad. Så nu får jag bege mig upp på stan och se om jag kan hitta den däringa roten, skam den som ger sig! Smile



Tack för hjälpen!



//Gunilla

Krukan

Visa artikel


="webmaster jim"
Hej,



Galanga är en rot som ger mkt smak åt soppan, den e svår att hitta i vanliga affärer så försök med ngn asiatisk affär!



Man skivar ner galangan i soppan och låter soppan ta smak, thailändarna serverar med roten i men den ska man inte äta utan peta ut å lägga på sidan. Dom brukar servera i en skål på ett fat så att man har plats att lägga det som inte går att äta Smile



alt. plocka ut det innan servering, kan va smart i din sons tillstånd.




Är den stark/hot?

//gunilla

Krukan

Visa artikel


="Pimpim"
Vi har också börjat att införa matsedel, blev för en vecka i början. Men nu sist gjorde min man för en hel månad, perfekt. Detta hoppas jag fortsätter för det finns inget värre än att gå hela dagen och fundera på middagen för kvällen.




Ja, den veckan vi då vi gjorde matsedel var ju helt underbart.

Det svåra är bara att komma på rätter som går snabbt att laga till utan att man skall behöva använda en massa halvfabrikat, vill helst göra så mycket som möjligt själv. Så jag hoppas på att jag skall få många nya tips och idéer under rubriken Lättlagat för hela familjen!



//gunilla

Krukan

Visa artikel


Re: Chokladkolasås (10 port)

Hej Lovisa,

börjar misstänka att du gillar choklad Very Happy ?



//gunilla

Krukan

Visa artikel


Re: Ja..

"webmaster jim"
[quote"Krukan"]nu när man börjat bli varm i (för)kläderna!




**Skratt**



[quote"Tinaz "] ...fasen så duktig vi varit



Ja det tycker jag verkligen



Nu kör vi på ... försten till 2500



Din utmaning är antagen!!

/gunilla

Krukan

Visa artikel


Re: Ja..

="Mia"
..ja jag hann inte bli nr 2000. Istället siktar jag på att bli nr 2500!!! Någon som hänger på?




Gärna, nu när man börjat bli varm i (för)kläderna!



/gunilla

Krukan

Visa artikel


Re: 2000

="Tinaz"
Ja....ja fick skriva det 2000:de inlägget på receptbankenskokbok...fasen så duktig vi varit.... Laughing Laughing




Du satt väl bara och väntade på rätt tillfälle Wink



/gunilla

Krukan

Visa artikel


Re: Auberginegratäng med tomat och mozarella

="SOFIE24"
Auberginegratäng med tomat och mozarella





1 kg tomater

2 gula lökar

några kvistar basilika

1/2 dl olivolja

3 vitlöksklyftor

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

1 msk olja

2 auberginer

1 dl riven parmesanost

1 dl vetemjöl

400 g grovmalen mozzarella



Skär tomaterna i bitar, skala och skiva löken. Plocka basilikabladen från kvistarna. Hetta upp oljan och fräs löken en stund tills den blir mjuk. Rör ner tomater, basilikablad och pressa i vitlöken. Låt småputtra i 15 minuter. Krydda.

Sätt ugnen på 175ºC. Smörj en form med olja. Skär auberginerna i skivor. Blanda parmesanost och mjöl. Vänd aubergineskivorna i det. Varva tomatsås med aubergineskivor och mozzarella, avsluta med tomatsås och ost.

Grädda ca 40 minuter mitt i ugnen, tills auberginen blivit riktigt mjuk.

Servera med en sallad och ett bröd, pasta eller ris passar också bra till.




Denna här låter ju supersmarrig! Är det någon som har en uppfattning på hur många den beräknas till? Man måste ju kunna halvera mängden....?



/gunilla

Krukan

Visa artikel


="Tinaz"
Att göra en veckomatsedel på kanske tre, fyra veckomatsedlar och sedan låta dessa rulla, kan kanske vara ett förslag,

och sedan är det som sagt att vara konsekvent...och att alla kan hjälpa till..ansvaret skall ju inte vila på husmor.



Visst kan man dribbla mellan dagarna när det gäller maträtterna när det är tex, en hockyematch som skall passas funkar det ju inte att servera palt. lycka till Very Happy




Ja, varför inte inte ett par veckor i taget. Göra grovgörat en kväll med planeringen sedan är det ju lugnt ett par veckor framöver. Jag skall ta mig tusan införa det!



Men jag har ett större problem just nu. Min 11-åring opererade ut 4 stooora tänder i går och kan inte äta någonting som är för hårt, för högt, för segt osv. Problemet är att han är så otroligt kräsen...och nu är man ju lite hönsig och vill att han skall få i sig något så att han återhämtar sig fortare. Är det någon som har några bra förslag på meny?



/gunilla

Krukan

Visa artikel


Re: Fattigmanspålägg

="Tinaz"
Det här låter ju fantastiskt gott o enkelt detta måste jag prova...jag bara älskar vitlök(om vi äter det samtidigt här hemma förstås)...låter lite som bruschetta.




Ja, det är så enkelt att till och med min man skulle kunna röra ihop det, å det säger inte lite... Wink



/gunilla

Krukan

Visa artikel


="webmaster jim"
Det påminner mej om att jag fick en sådan i födelsedagspresent, kanske ska korka upp en flaska o prova Smile



Nu dricker dom vin på TV oxo Smile




Då får inte du vara sämre! Very Happy



/Gunilla

Krukan

Visa artikel


Re: Tack!!!

="Mia"
Jättetack för ett mycket bra svar!!! Very Happy




Vacumpump för vinflaskor är en helt underbar uppfinning!!! Very Happy

Har haft min i flera år och är superdupernöjd.

Nu kan jag korka upp en flaska Chianti mitt i veckan för att avnjuta detta glas till spagetti bolognaise.



Vad jag menar är: i och med vacumpumpen kan jag med gott samvete njuta av vinet när jag vill utan att bry mig för att en hel flaska skall gå till spillo. Flaskan kan dessutom pumpas mer än en gång!!!



hmm nu blev jag ju så sugen på vin..... hm...



/Gunilla

Krukan

Visa artikel