|
|
Oscars sydafrikanska kycklinggryta (4-5 port.)
Oscars sydafrikanska kycklinggryta (4-5 port)
5 kycklingfiléer eller 1 stor färsk kyckling
(kan också göras med lammkött)
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2-3 msk smör (eller olja)
6-8 medelstora potatisar
1 burk krossade tomater (400 g)
drygt 5 dl vatten
ca 1 tsk salt
Kryddorna:
4 hela kryddnejlikor
1 kanelstång
1 lagerblad
1 msk curry
1/2 tsk malen kardemumma
1/2 tsk malen spiskummin
1 krm chilipeppar
1/2 tsk grovmalen svartpeppar
Kesella-sallad:
250 g kesella Gourmet
salt
citronsaft
grovriven gul lök
hackad gurka
Dela kycklingen i ca 8 bitar eller dela kycklingfiléerna. Skala och skiva lök och vitlök och skär potatisen i ganska stora klyftor. Smält smöret i en gryta, lägg i lök och vitlök att fräsa några minuter. Blanda sedan i alla kryddorna och låt dem steka med i smöret under omrörning ett par minuter. Lägg i kycklingbitarna, vänd dem i kryddsmöret någon minut och häll sedan på krossade tomater och vatten. Smaksätt med salt. Koka upp och låt småkoka under lock ca 20 minuter. Lägg sedan i potatisklyftorna, späd ev. med lite mer vatten om det behövs och koka grytan ytterligare ca 20 minuter tills potatis och kyckling är klara. Ta upp de hela kryddorna: lagerblad, kanelstång och nejlikor. Servera gärna med en frisk kall "sallad" av 250 g kesella Gourmet, som smaksatts med salt, citronsaft, grovriven gul lök och lite hackad gurka. Den svalkar till den "heta" kycklinggrytan.
Receptet hittat på Tasteline
|
|