Recept

Du måste vara inloggad för att få tillgång till
"Din Kokbok"

Klicka här för att "Logga in"

Klicka här för att "Bli medlem" Helt gratis!


 
     
Kommentarer
Spara recept
 
   

Plommonkaka med kardemumma

PLOMMONKAKA MED KARDEMUMMA

Kardemumma i fyllningen ger denna kaka en extra kick. Den är perfekt att baka i augusti-september, när de svenska plommonen är som bäst och finns i ett sådant överflöd.

Ca 6 portioner

600 g plommon

Deg:
3 dl vetemjöl
¾ dl socker
½ krm salt
1 stort ägg
75 g smör eller margarin i tärningar

Fyllning:
2 ½ dl crème fraîche
1 stort ägg
¾ dl socker
½ tsk malen eller stött kardemumma
1 msk konjak eller sherry


Lägg ingredienserna till degen i tur och ordning i matberedare med stålkniv och kör till en slät massa. Låt degen vila i kylskåp en halvtimme. Sätt ugnen på 200°.

Kavla ut degen på mjölat bakplåtspapper till en fyrkant som blir ca 33 x 36 cm. Lyft över plattan och bakpapperet till en ugnsform/långpanna, som är ca 21 x 31 cm. Klipp bort överflödigt papper jäms med kanterna.

Skålla, skala, halvera och kärna ur plommonen. Lägg halvorna med runda sidan uppåt i formens botten. Vispa samman fyllningen och täck plommonhalvorna med den. Grädda kakan i 40 – 50 minuter eller tills den blivit rejält gyllenbrun och fyllningen stannat, även mitt i kakan. Servera kakan kylskåpskall med gräddvaniljsås.

Kakan är lämplig att frysa in.

Bella




baribel
 

 
 
 

 
Kommentera

Förnamn
 
   
Rubrik
 
   
E-post (Om du vill bli meddelad när någon skriver.)
 
   
Text

(Logga in för att kunna lägga till bild!)
För att skydda oss från spam, klicka i dom gröna rutorna!
Spam Check 2.0 © JW  D E S I G N