Hej och välkommen till Receptbankens kokbok på nätet!
Tanken med detta forum är att dela med sig av sina bästa recept och att hämta inspiration till kvällens middag, veckans bak eller en receptbank att slå i då du är godissugen.
Hjälps vi åt så kommer vi snart att ha ALLT som behövs för att lyckas i köket.
En saftig och härligt god citrontårta som räcker till många. Garnera gärna med några skivade jordgubbar och servera en klick vispgrädde till.
1 tårta, 10 – 12 bitar
1 ½ dl finhackade valnötskärnor
5 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 ½ dl mjölk
saft och skal av 1 citron
200 g smör eller margarin
4 dl socker
5 ägg
Smörj och bröa en form, ca 24 cm i diameter, 1 ¾ liter. Strö nötterna i botten på den. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål och sätt det åt sidan. Blanda mjölk, citronsaft och skal i en annan skål och sätt det också åt sidan.
Rör matfett och socker tills det är väl blandat, mjukt och poröst. Använd gärna elvisp. Rör i äggen, ett i taget. Rör i mjölblandningen växelvis med vätskan och häll smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175° 65 – 70 minuter eller tills den är genomgräddad. Pröva med sticka.
Låt kakan svalna i formen ca 15 minuter. Stjälp upp den på serveringsfat och stick några hål i kakan. Blanda samman glasyren och häll den över kakan. Låt den kallna.