Hej och välkommen till Receptbankens kokbok på nätet!
Tanken med detta forum är att dela med sig av sina bästa recept och att hämta inspiration till kvällens middag, veckans bak eller en receptbank att slå i då du är godissugen.
Hjälps vi åt så kommer vi snart att ha ALLT som behövs för att lyckas i köket.
En fin tårta med smak av choklad, valnötter och kaffe. Servera gärna färska bär och vispad grädde till.
1 tårta = 8 – 10 bitar
60 g mörk choklad i bitar
½ dl matolja
1 krm salt
1 dl starkt kaffe
1 dl socker
1 ägg
½ dl vispgrädde
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
ev 1 tsk punsch eller likör
2 ½ dl vetemjöl
2 ½ dl hackade valnötter
Chokladglasyr:
150 g mörk choklad i bitar
1 msk matolja
Värm choklad, olja, salt och kaffe i vattenbad tills chokladen smält. Häll chokladsmeten i en bunke. Tillsätt socker, ägg, grädde, bakpulver, vaniljsocker och ev punsch eller likör. Vispa smeten med elvisp tills den är väl blandad. Tillsätt mjölet och vispa ca 3 minuter. Skrapa då och då ned den smet som fastnar på kanterna.
Rör ned hälften av nötterna och häll smeten i en smord, bröad form. Grädda i nedre delen av ugnen i 175° 35 – 40 minuter eller tills kakan börjar lossna från kanterna. Låt kakan svalna i formen och flytta sedan över den på ett smörpapper.
Glasyr: Värm choklad och olja i vattenbad. Bred chokladglasyren över kakan i ett jämnt lager. Strö över resten av nötterna.