Recept

Du måste vara inloggad för att få tillgång till
"Din Kokbok"

Klicka här för att "Logga in"

Klicka här för att "Bli medlem" Helt gratis!


 
     
Kommentarer
Spara recept
 
   

HERRGÅRDSGRATINERAD LAX MED DILLCRÈMESÅS

HERRGÅRDSGRATINERAD LAX MED DILLCRÈMESÅS

600 gram lax; filé
150 gram blandade rotsaker
smör; till stekning
salt
peppar
2 deciliter herrgårdsost, lagrad; riven
2 matsked gräslök; finskuren
----DILLCRÉMESÅS----
4 stycken scharlottenlök(ar)
2 deciliter vitt vin; torrt
1,5 matsked vitvinsvinäger
6 deciliter fiskfond; eller
buljong (från tärning )
2 deciliter grädde; visp- eller mellan
arrowrot (eller maizena)
1 deciliter dill, hackad

Kan förberedas ända fram t o m punkt 8 långt i förväg. Låt i så fall laxen svalna något innan osten läggs på och gratinera laxen något längre tid.
Dillen bör mixas i strax före serveringen, annars tappar såsen lätt sin
fina gröna färg.

1.
Börja med dillcrèmen. Finhacka löken. Fräs den glansig i smör. Häll på vin
och vinäger. Koka ihop till hälften.
2.
Häll på fiskfonden. Koka ihop tills ca 4 dl återstår.
3.
Tillsätt grädden och koka i ytterligare några minuter. Smaka av med salt
och peppar. Red av med lite arrowrot eller maizena utrört i lite vatten.
4.
Mixa crèmen med dillen. (Vänta med det här momentet om rätten görs i
ordning i förväg.)
5.
Värm ugnen till 250 grader.
6.
Skär rotsakerna i 3-4 mm stora tärningar. Fräs dem mjuka i smör utan att de tar färg.
7.
Salta och peppra laxskivorna. Bryn dem på båda sidor i smör på medelvärme.
8.
Lägg laxskivorna i en ugnssäker form. Blanda rotsakerna med osten och
gräslöken. Bred blandningen över laxskivorna.
9.
Gratinera laxen i någon minut, tills den fått fin färg.
10.
Servera laxen och dillcrèmen med t ex potatispuré som fått sällskap av
champinjoner.
4 portioner



Husse
 

 
 
 

 
Kommentera

Förnamn
 
   
Rubrik
 
   
E-post (Om du vill bli meddelad när någon skriver.)
 
   
Text

(Logga in för att kunna lägga till bild!)
För att skydda oss från spam, klicka i dom gröna rutorna!
Spam Check 2.0 © JW  D E S I G N