|
|
Marinerad Stek
Marinerad Stek 8 port.
Ingredienser:
1 kg benfritt nötkött
Marinad:
1 dl rödvinsvinäger
3 dl olja
1 röd lök, skivad
5 kryddpepparkorn
½ msk krossade enbär
smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
4-5 dl vätska (marinad + köttbuljong)
1 burk crème fraiche
salt
peppar
ev. soja
Gör så här:
1. Blanda ingredienserna till marinaden.
2. Lägg köttet i en plastpåse. Häll i marinaden och knyt ihop ordentligt. Låt köttet ligga kallt i ca en vecka. Vänd på påsen några gånger under tiden.
3. Ta upp köttet och torka det väl.
4. Sila marinaden. Spara ca 2 dl.
5. Bryn köttet runt om i smör i en stekgryta. Salta och peppra.
6. Blanda marinad och buljong. Tillsätt 2 dl av blandningen. Låt köttet eftersteka på svag värme under lock i ca 1½ timme. Späd med mer vätska under tiden.
7. Ta upp steken. Täck den med folie.
8. Sila skyn i en kastrull och späd med buljong till 3 dl. Tillsätt crème fraiche. Låt såsen koka upp under omrörning. Koka ihop såsen till önskad konsistens, 15-20 minuter. Smaksätt med salt och peppar, och ev. soja.
9. Skär köttet i tunna skivor. Servera med såsen, kokt potatis och gröna bönor.
|
|