|
|
Yvonnes blomkålsgratäng
YVONNES BLOMKÅLSGRATÄNG
För den som inte vill ha rätten helt vegetarisk går det utmärkt att ha i 2 - 4 skivor bayonneskinka eller annan rökt skinka.
3 - 4 portioner
1 stort blomkålshuvud, 600 - 700 g
1 bit purjolök
2 msk smör eller margarin
1 burk krossade tomater, 400 g
2 msk tomatpuré
1 tsk italiensk salladskrydda
3 - 4 dl riven ost
Dela blomkålshuvudet och koka det knappt mjukt i lättsaltat vatten ca 20 minuter. Låt rinna av och dela i klyftor. Lägg klyftorna tätt i lätt smord gratängform. Finhacka skinkan om du vill ha i den. Fräs löken lätt, slå på tomatkrosset och rör i puré, ev skinka och kryddor.
Låt puttra ca 10 minuter. Slå såsen över blomkålen, täck med ost och gratinera 15 - 20 minuter i 250 - 275°.
Utesluter man skinkan i gratängen är den ett utmärkt komplement till olika kötträtter.
Bella
|
|