Recept

 
     
Kommentarer
Spara recept
 
   

Granskottssirap

Du kan använda både gran-, tall- och enskott, var för sej eller i blanding - men det är rätt arbetsdrygt att samla enskott. Kom ihåg att allemansrätten inte omfattar trädens "löv", så fråga markägaren om lov först. Och plocka aldrig toppskotten!

Samla en korg full med mjuka gröna skott (gran) eller bruna pinnar med början på nya barr (tall). Du kan klara dej med mindre jobb om du far en vecka senare, men skotten skall ännu vara mjuka. Låt din skörd vara under vatten i 10-15 minuter så att proteinerna kan ge sej av, häll sedan skott i en kastrull och täck dem med vatten. Koka upp och låt puttra på låg värme i 15-20 minuter, sila. Sätt eventuellt nya skott i samma vatten och koka igen i 15-20 minuter, sila igen. Väg din vätska och sätt till lika mycket socker. Låt koka under ständing omrörning tills du har en sirapsartad konsistens - sockervatten brinner som känt snabbt i botten, och om det händer med din sirap är det bara att dra ut igen med tom korg. Häll din färdiga sirap i fina burkar och sätt etikett. Om du förvarar sirapen i kylskåpet bildar den rätt fort kristaller, men den hålls flytande i frysen i åratal.

Har rätt länge letat efter recept på granskottssirap. Hittade äntligen det här på Henriettes örtsidor.

Läs mer om granskott här!


brittmarie
 

 
 
 

  Granskottssirap | Recept | Övriga recept | Marmelad, sylt, gele, sirap, syltat och inlagt

Tillägg

tillväxten uteblir till stor del om man plockar för mycket.
/// elisabeth


Gran

Är det verkligen det? Inte är det så många som samlar granskott?

Webmaster Jim Adminskog

detta är lika farligt som älgbete för skogsbruket.
/// Elisabeth


Tillägg

De som gillar granskottssirap brukar ha det på våfflor och pannkakor, bl a.
/// Anette


Hostmedicin

Granskottssirap funkar faktiskt bra mot hosta. Ta en tesked vid behov. Tyvärr gillar jag inte smaken, så jag får jitta nåt annat mot hosta.
/// Anette


Hej!

Vad ska man ha sirapen tll egentligen?

Jag är verkligen nyfiken att prova den! Very Happy
Ja har provsmakat granskott, ( blev lite nyfiken då hönsen tyckte de va så gott ( mask o andra småkryp låter ja ändå bli o prova :-) ) ) men det e inget som jag skulle äta mej mätt på, lite strävt :-)Jo ja ska nog oxo prova bara skotten kommer, tack för alla bra tips på andvändningsområden.

Webmaster Jim AdminHar inte povat att göra egen grankottssirap själv ännu, men tänker göra det så fort jag får tillfälle. Ätit det har jag däremot gjort. Senast var den ringlad på en tallrik med inbakad renfilé.

Det behövs inte mycket för att ge en underbar smak av skog. Smaken är svår att beskriva men ta gärna ett granskott och tugga på nästa gång ni är ute i skogen.

Tänker själv pova att blanda den i en grillmarinad, eller som glaze, det är ju gott med enris smak på grillat/rökt kött och fisk, så då borde väl gran också gå bra. Eller för att sätta lite "vilt smak" på nötkött. Det ska även passa bra att ringla lite över glass, frukt eller bär,som smaksättning i te.

Eftersom jag ännu inte provkokat sirapen så vet jag inte om den är för söt för att användas som den är till kött, är den det så kan man balansera sötman med hjälp av lite vinäger.

Provlaga gärna lite grann, jag är ganska säker på att du inte ångrar dig. Det kommer säkert att bli ett gott bröd om man penslar matbrödet med det här istället för med vanlig sirap, eller varför inte tillsätta lite i degen. Det är bara att prova sig fram, kan som ni ser tänka mig fler olika sätt, och mer kommer man säkert på när man har den färdigkokt.

brittmarieSpännande, har du provat? vad smakar det?Mina höns tycker väldig mkt om granskott så det brukar jag ge till dom men nu får dom nog dela med sej lite :-D

Webmaster Jim Adminjapp de här lägger iallafall jag till i min kokbok :lol:

tack

oldwolfie

Kommentera

Förnamn
 
   
Rubrik
 
   
E-post (Om du vill bli meddelad när någon skriver.)
 
   
Text

(Logga in för att kunna lägga till bild!)
För att skydda oss från spam, klicka i dom gröna rutorna!
Spam Check 2.0 © JW  D E S I G N