Recept

 
     
Kommentarer
Spara Recept
 
   

Ciabatta med smör, prästost & skivade tomater

Ciabatta är ju så otroligt gott, min favorit är nybakt Ciabatta med smör, präst ost, skivade tomater, salt och nymald svart peppar.

25 g jäst
1 tsk strösocker
1 msk salt
1 msk olivolja
3 dl rågsikt
5 dl kallt vatten
ca 11 dl vetemjöl



Smula jästen i en bunke och häll i vatten, salt och socker
Rör om och tillsätt rågsiktsmjölet.
Häll i det mesta av vetemjölet, degen ska vara ganska lös.
Arbeta degen 7-­8 minuter, gärna med elvispens degkrokar eller i köksmaskin.
Klappa in olivolja lätt i degen och platta ut lagom så att den ryms att jäsa direkt på plåt.
Täck med en handduk och låt jäsa i 2 timmar.
Platta ut degen lite mer med mjölad hand och skär den i 8­-10 portionsbitar.

Låt jäsa i 30 minuter.
Värm ugnen till 200 grader.
Grädda bröden cirka 25 minuter.



Webmaster Jim Admin
 

Share to Facebook Share to Twitter More...
 
 
 

  Kommentarer

Det är den långa jäsningen som gör brödet smakrikt och poröst.

Andra brödsorter med kortare jäsningstid kan man knåda ner efter jäsning och låta jäsa upp en gång till.

brittmarie



Olivciabatta / Tomatciabatta

Ett par varianter på Ciabatta som låter gott, enligt go'kvälls hemsida.



Olivciabatta

Det är stor skillnad i smak på oliver med och utan kärnor, överlägset godast är de med kärnor. Till en sats bröd går det åt 125 gram oliver med kärna, vilket motsvarar ca 100 g urkärnade eller 1 dl. Kärna ur och skiva eller hacka oliverna och blanda ner dem i degvätskan innan mjölet tillsätts.



Tomatciabatta

Välj soltorkade tomater i olja. 50 gram tomater (1 dl hackade) är lagom till 1 sats bröd. Oljan som tomaterna legat i kan gärna tillsättas i degen. Tillsätt tomaterna i degvätskan innan mjölet tillsätts. Torkade tomater utan olja kan också användas om du först häller lite hett vatten på dem så att de mjuknar.

Webmaster Jim Admin



Jupp, enligt dom recepten jag hittat så ligger det ungefär där.



enligt en del recept ska degen för jäsas en timme, o sen en timme efter delning, ett annat recept skulle efter jäsas två timmar och för jäsas en timme.



Så man får väl pröva vilket man gillar bäst :-)

Webmaster Jim Admin



ska degen verkligen jäsa i 2 timmar låter länge.

SOFIE24





Kommentera

Förnamn
 
   
Rubrik
 
   
E-post (Om du vill bli meddelad när någon skriver.)
 
   
Text

(Logga in för att kunna lägga till bild!)
För att skydda oss från spam, klicka i dom gröna rutorna!
Spam Check 2.0 © JW  D E S I G N