|
Tjälknul/tjälknöl | Recept | Kött | Vilt
Här är mitt recept på Tjälknöl
Tjälknöl 1½ kg fryst älgkött Saltlag 6 dl vatten 1 dl salt 1 tsk strösocker ½ kryddmått saltpeter Lägg älgsteken på ett galler med en långpanna under, och sätt in den i ugnen i 75 grader i ca 12 timmar. Blanda saltlagen och häll det i en platpåse, lägg sedan i köttet. Låt påsen ligga i en bunke. Låt det ligga i 4-6 timmar och vänd den då och då. lycka till! Visa artikel Tjälknöl på älgTjälknöl på älg2 st älginnanlår Lag: 5 dl japansk soja 4 l vatten 4 dl socker 1 kg salt 20 svartpepparkorn 20 enbär 10 lagerblad Lägg det frusna älginnanlåret på galler över långpanna i ugnen. Ställ temperaturen till ca 80°C och låt långsamt gå färdigt i 10-12 timmar. Använd gärna stektermometer och avbryt vid strax under 70°C. Lägg den varma tjälknölen i lagen och låt vila i kyl över natten. Ta upp ur lagen och servera skivat som rostbiff. Visa artikel |