Recept

 
     
Kommentarer
Spara recept
 
   

MAT/Tinas citronmarängpaj med Crème Anglaise (vaniljsås) (4

MAT/Tinas citronmarängpaj med Crème Anglaise (vaniljsås) (4 port)

Mördeg:
125 g smör
1 krm salt
125 g mandelmassa
1 st ägg
3,5 dl vetemjöl

Citronkräm:
4 st ägg
3 st citroner, rivet skal från
4 st citroner, saft från
3 dl socker
125 g smör

Varmvispad maräng:
4 sats(er) äggvitor (ca 150 g)
2,5 dl socker
0,5 citron, rivet skal från

Vaniljsås:
1,5 dl mjölk
1,5 dl grädde
4 st äggulor
0,75 dl socker
1 st vaniljstång

Mördeg: Sätt ugnen på 200 grader. Lägg mandelmassa och salt i en matberedare. Mixa tills mandelmassan blivit smidig och tillsätt därefter smöret i små portioner. Häll i ägget och till sist mjölet. Var noga med att inte överarbeta degen när mjölet är tillsatt. Degen går lika bra att göra för hand. Se bara till att alla ingredienser är rumsvarma. Rulla in degen i plastfilm och låt den vila i kylskåp i ca 2 timmar. Kavla ut degen mellan mjölad plastfilm. Degen skall bli ca 2 cm större än pajformen. Lägg degen över formen och tryck till försiktigt. Skär till kanterna och sätt i den i frysen i ca 10 minuter. Ta ut pajskalet ur frysen, nagga det i botten och sätt in det direkt i ugnen. Sänk ugnsvärmen till 180 gr och låt pajskalet grädda tills det får färg (ca 8-10 min).

Citronkräm: Häll alla ingredienser i en kastrull och koka upp. Låt krämen koka under ständig vispning tills den är lagom tjock (ca 10 minuter). Sila bort ev kärnor och skalrester från krämen och låt den svalna under plastfilm.

Varmvispad maräng: Koka upp ett vattenbad på spisen. Ta en glasskål som passar till vattenbadet och häll i äggvitan, sockret och citronskalet. Vispa tills du känner att sockret har smält. Marängen får inte kännas kornig (pröva med fingrarna). Ta glasskålen från vattenbadet och vispa med en elvisp tills du får en fast maräng. Sätt in marängen i kylen eller frys den. Marängen stelnar inte i frysen eftersom den innehåller mycket socker.

Vaniljsås: Skåra vaniljstången. Koka upp grädden, mjölken och vaniljstången. Vispa äggulor och socker i en skål. Sila lite av gräddblandningen över äggvispet bara så mycket att äggvispet blir uppvärmt och rör om. Häll tillbaka detta i kastrullen och sjud såsen på svag värme tills den börjar tjockna. Häll upp i en skål och sätt in i kylen. Alla moment så här långt kan göras dagen innan.

Till servering: Sätt ugnen på grillvärme (275 gr). Klicka ut citronkrämen i pajformen och toppa med marängen. Bränn av marängen högst upp i ugnen tills den fått en fin färg. Servera pajen med vaniljsåsen.

Receptet är från MAT/Tina 

 
 
 

 
Kommentera

Förnamn
 
   
Rubrik
 
   
E-post (Om du vill bli meddelad när någon skriver.)
 
   
Text

(Logga in för att kunna lägga till bild!)
För att skydda oss från spam, klicka i dom gröna rutorna!
Spam Check 2.0 © JW  D E S I G N