Recept

Du måste vara inloggad för att få tillgång till
"Din Kokbok"

Klicka här för att "Logga in"

Klicka här för att "Bli medlem" Helt gratis!


 
     
Spara recept
 
   

Världens dyraste måltider

Nästa gång du klagar på att en enkel sallad kan kosta 200 kronor på restaurang, trösta dig då med att de kunde vara mycket värre. Vissa restauranger skapar skandalösa rätter för att få uppmärksamhet, som en glass för tusen dollar, men det finns otaliga avsmakningsmenyer med fast pris runt om i världen som nästan kräver att man tar ett lån eller vinner en miljon på XXX.

 

En avsmakningsmeny är en lång komposition av olika små rätter, som ofta är gjorda på de allra bästa råvarorna. Rätterna kommer i en särskild ordning, och i ett särskilt tempo, så att middagsgästerna ska få ut allra mest av upplevelsen, och allt är dirigerat in i minsta detalj. Man betalar ett fast pris för att få att utforska allt det bästa på menyn. Här kommer några exempel. Värt att notera är att i inget av dessa paket ingår dryck.

Sublimotion, Ibiza, Spanien

Sublimotion öppnade 2014 av den stjärnkocken Paco Roncero. Det ligger i Hard Rock Hotel i Ibiza, och för $1,850 per person får man det gastronomiska privilegiet att äta där. Varje sittning, eller show som de kallar det på Sublimotion, rymmer 12 middagsgäster och bjuder på en avsmakningsmeny med 15-20 rätter. Det är verkligen en fest för alla sinne. De kombinerar mat, konst och teknik under en måltid som tar cirka tre timmar.

Masa, New York City

2011, när en måltid på Masa bara kostade $450 per person, frågade New York Times restaurangkritiker Sam Sifton: "Är det värt det?" Fem år senare, är avsmakningsmenyn på Masa Tamayakas ett tempel för de som gillar sushi, och man får en härlig måltid för $595 per person.

Restaurang Guy Savoy Monnaie, Paris

När en kock med tre Michelin-stjärnor namnger sin restaurang Monnaie de Paris vet du att det kommer att kosta dig dyrt. År 2015 flyttade Guy Savoy sin signatur-parisiska restaurang till den ikoniska 1700-talsbyggnaden i 6: e arrondissementet, med utsikt över Louvren och Pont Neuf. Man kan äta en vanlig à la carte-middag där för ungefär 250 dollar per person, men det är inte därför man går till en trestjärnig restaurang. Här hittar man även flera avsmakningsmenyer, och "Ne plus ultra" är en 18-rätters meny som ska vara innovativ och inspirerande för $525. Man får bland annat rostad hummer och kronärtskockssoppa med svart tryffel. Savoy har även en liknande, men mindre meny på Caesars Palace i Las Vegas för $375.

Kitcho, Kyoto

Kocken Kunio Tokuoka håller till i utkanten av Kyoto Kitcho, där både hans far och farfar var kockar före honom. Det finns flera avsmakningsmenyer att välja mellan, men den dyraste kostar ungefär $475 per person. Man får då minst 10 rätter, inklusive två separata sashimi-sektioner, samt grillade och ångade rätter.

 

Om man är intresserad av att prova en avsmakningsmeny i Sverige, anses Fäviken i Jämtland eller Restaurant Frantzén vara de två bästa, och dyraste restaurangerna. En avsmakningsmeny hos en av dem kostar 3,000 kronor, och sedan kan man köpa till dryckespaket för 1,650-1,750 kronor. Trots att Fäviken ligger väldigt avsides, är det alltid fullbokat och har gäster från hela världen. Restaurant Frantzén ligger centralt i Stockholm, och serverar upp till 23 middagsgäster i lokalen på 521 kvadratmeter.