Recept

Du måste vara inloggad för att få tillgång till
"Din Kokbok"

Klicka här för att "Logga in"

Klicka här för att "Bli medlem" Helt gratis!


 
     
Kommentarer
Spara recept
 
   

HUNDGODIS

Hittade lite recept på hundgodis som man lätt gör själv.



TORKAT GRISHJÄRTA!

Gör så här:

1. Slå på ugnen på 200 grader
2. Skär hjärtat i lagom stora "godisbitar", anpassa storleken efter storlek på hunden.
3. Koka upp en kastrull med vatten.
4. Häll i hjärt-bitarna och låt koka ca 1 minut, bara precis så att det blir genomkokt.
5. Sila av vattnet och sprid ut godiset på en ungsplåt, lägg gärna aluminiumfolie i botten så bränns det inte lika lätt. INGEN olja eller liknande!! 6. Stoppa in i ugnen och "grädda" i ca 45 minuter eller tills du ser att bitarna är torra (det ser du på att det inte bubblar ur dem längre). Rör om då och då så att det inte bränner fast.
7. Ta ut ur ugnen och låt svalna.




HUNDKEX

7,5 dl fullkornsmjöl
2,5 dl havregryn
2,5 dl vetegroddar
0,5 dl matolja
2,5 dl riven ost
3 dl köttbuljong

Blanda havregryn med den varma buljongen och oljan, låt stå 5 min.
Tillsätt groddarna o osten, blanda väl.
Blanda i mjölet, lite i sänder och arbeta degen.
Kavla ut till en centimetertjock platta o ta ut valfria former. (lättast med ett vanligt dricksglas)
Grädda i ugn 175 grader ca 50 min. Stäng av värmen men låt kexen stå inne över natten så de blir riktigt hårda.
Förvaras torrt o luftigt.




TORKAD BLODPUDDING!

Skär bldpuddingen i små tärningar och stö ut dem på en plåt med bakplåtspapper, torka bitarna i ugnen i ca 100 grader. Tills dom är genomtorra, rör om bitarna nån gång då och då. Om man inte torkar blodpuddingen helt, måste man förvara dom i kylskåpet.

Godiset är lätt att ha i fickan och kladdar inte. Dom går också bra att frysa och ta fram vid behov.



KÖTTFÄRSKUDDAR!

3 dl vetemjöl

1,5 dl maizenamjöl

1 tsk bakpulver

1 dl socker

150 g margarin

200 g köttfärs1 ägg



Bland alla torra ingredienser. Tillsätt matfett, utan att först smälta det. Ställ degen kallt och stek kättfärsen under tiden. Arbeta ut hälften av degen till 20 små runda platta kakor, ca; 3 cm i diameter. Fördela köttfärsen i kakorna. Gör tjugo nya kakor av den resterande degen, lägg dem över de andra och tryck till kanterna. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 225 grader i 10 minuter.



HUDKEX!

(Detta recept tar lång tid!)

7-8 dl korn-eller rågmjöl

2,5 dl majsmjöl

2,5 dl havregryn

3,5 dl varm buljong

0,5 dl olja

2 ägg

2,5 dl riven ost

2 dl vetegroddar



Blanda havregrynen och oljan. Häll över varm buljong och låt stå i 10 minuter. Blanda i de övriga ingredienserna och arbeta samman till en deg. Kavla ut degen centimetertjock på ett mjölat bakbord. Skär ut kex och lägg dem på bakplåt. Grädd i 150 grader i ca 1 timme. Stäng av ugnen men låt kexen stå kvar för torkning, gärna över natten.



LEVERKEX!

1 liter filmjölk

1,5-2 kg vetemjöl

1 dl matolja

Lever



Blanda filmjölken, vetemjölet och matoljan. Koka levern och mixa den, blanda sedan ner den i degen. Kavla ut degen på en smord plåt till en tjock platta. Skär med en vas kiv ett rutmönster i degen, skär mönstret till så stora kex som du vill ha. Grädda i ugnen på ca 200 grader tills kexen fått färg. Ta sedan bort kexen från plåten, dela dom i bitar och lägg tillbaka dem på plåten. Torka kexen i ca 50-100 grader i ugnen. Kexen är klara när dom blivit hårda.



Chex!

(Detta recept tar lång tid!)

1 liter grahamsmjöl

5 dl vetekli

5 dl rågkross

3 msk olja

5 dl buljong



Blanda alla torra varor. Tillsätt oljan och buljongen och arbeta alt till en deg. Kavla ut degen ca ½ cm tjock. Ta ut kex i valfri form och storlek. Grädda i ugnen på 200 grader i ca 25 minuter. Stäng av ugnen och låt dem stå och torka, gärna över natten.



LEVERGODIS!

500 g lever
4 dl grahamsmjöl
0,5 dl vetegroddar
0,5 dl linfrö
1 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
2 msk brödsirap
3,5 dl filmjölk


Koka och mixa levern.(en hemsk lukt kommer att uppstå, men inga problem om man gillar lever)
Blanda alla övriga ingredienser och smeta ut i bakplåtspapper klädd långpanna.
Grädda långt ner i ugnen i 1timme i 175grader.
Låt svalna lite, skär sedan i önskade bitar.



LEVERSKORPOR!



1,5 kg Lever
1,5 dl Grahamsmjöl
2 dl Vetemjöl
50-100 g Parmasanost(Går att välja bort)

Blanda och mosa ihop lever och vitlöken, tillsätt båda mjölsorterna och eventuellt osten. Smeten häls över i en långpanna, på bakplåtspapper. Grädda i 175 graders ugnsvärme i ca 30 min. Klipp upp i önskade storleksbitar. Inte för stora, då tar det för lång tid för hunden att tugga dem om man skal använda den som belöning.

Lägg tillbaka bitarna i långpannan. Torka bitarna i 75-100 graders ugnsvärme, med luckan på glänt. Det tar några timmar. Man får känna på bitarna, när dom är torra så är dom klara. Rör om då och då. Låt dem gärna stå över natten. Om man inte vill torka dom helt, utan låta dom vara lite mjuka måste dom förvaras i frysen. När dom har torkats, så är dom hållbara hur länge som helst.



TORKAD KORV!



Skär upp ett paket eller flera paket, vanlig hotdogs i tunna skivor. Lägg dom på en plåt på bakplåtspapper. Torka dom i ugnen på hög värme 250-300 grader i ca 10 minuter. Ta ut dom när dom börjar bli bruna och knapriga. Fettet smälter bort och bitarna blir torra och perfekta att ha i fickan på promenaden eller träningen.

Detta är ett godis som uppskattas jätte mycke och vissa hundar ratar allt annat godis efter det att dom fått smaka på torkad korv



Köttben

Du behöver:
5dl matbrödsmjöl (fyra sädeslag)
1/3dl rapsolja
1dl mald kycklinglever el köttfärs
1-2dl vatten.

Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en skål.
Knåda degen slät el använd matberedare.
Kavla ut degen på mjölat bakbord till ca 1cm i tjocklek.
Forma till ben och lägg på en plåt
Grädda i ugn 175 grader i ca 40min tills benen har fått fin färg
Torka öppet i rumstemperatur.
Lycka till.



BLOD BULLAR

4 msk ströbröd
2 dl blod
1/2 tsk salt
400 gram blodpudding
2 ägg
margarin

Blanda ströbröd och blod. Rör i salt och låt svälla i 10 minuter. Mixa blodpuddingen med äggen. Blanda ihop allt och rör om tills färsen känns smidig. Rulla bollarna till köttbulle storlek, stek i margarin. Förvara fryst.



VETEFRIA HUNDKEX

7-8 dl korn- eller rågmjöl, 2,5 dl majsmjöl, 2,5 dl havregryn, 3,5 dl varm buljong, 0,5 dl olja, 2 ägg, 2,5 dl riven ost.

Blanda havregryn och olja. Häll över varm buljong och låt blandningen stå i 10 minuter. Blanda i de övriga ingredienserna och arbeta samman till en deg. Kavla ut degen centimetertjock på ett mjölat bakbord. Skär ut kex och lägg dem på en bakplåt. Grädda i 150 grader i cirka en timme. Stäng av ugnen men låt kexen stå kvar för torkning, gärna över natten.



VEGOKEX

7 dl hackad persilja, 1,25 dl rivna morötter, 1,5 dl riven ost, 2 msk olja, cirka 6 dl grahamsmjöl, 2 msk havrekli, 2 tsk bakpulver, cirka 1,5 dl vatten.

Blanda persilja, morötter och olja för sig. Blanda mjöl, kli och bakpulver för sig. Blanda med varandra. Späd med vatten lite i taget tills det går att forma en deg. Arbeta någon minut. Kavla ut centimetertjockt. Ta ut med kakmått. Lägg på plåt och grädda i 150-200 grader i 20-25 minuter.



HUNDKEX PÅ GRÖNSAKER

1 dl ärtor, 1 dl rivna morötter, 1 dl majskorn, 2 dl grahamsmjöl, 2 d vetemjöl, 2 dl vete- eller rågkross, 2 dl hönsbuljong, 2 msk olja.

Mosa ihop grönsakerna (mixer) och blanda i resten till en deg. Verkar den för kladdig, ta i mer mjöl. Gör små platta kex ( som en 5-krona) och lägg ut på bakplåtspapper på en plåt. Grädda i 225 grader i 15-20 minuter. Stäng av ugnen och låt plåten stå kvar i minst en timme. Förvara i tättslutande burk i högst en vecka. Går även bra att frysa.



Hundkex

Grisnjure, grishjärta eller grislever
5 - 6 kryddmått öljäst
8 - 10 krm vetegroddar
Vetemjöl (så mycket så att degen blir kladdfri)
1 - 1,5 dl olivolja eller annan olja
Vetekli
En liten skvätt filmjölk
En liten skvätt vatten

Koka inälvorna med vitlöken i ca 15 minuter. Kör inälvorna i mixer. Blanda alla ingredienser till en jämn smet. Smeten får ej vara kladdig. Sätt ugnen på 175 grader. Antingen rullar man små kulor eller stänger som man sedan klipper i små bitar. Grädda 10 - 15 minuter. Låt svalna.



Hundkex med baby-mat

1,8 dl vetegroddar
1,8 dl torrmjölk
1 ägg
1 burk baby-mat med t ex leversmak
1 msk vetekli
1 msk öljäst

Blanda alla ingredienser väl. Om degen blir för torr, tillsätt lite vatten, så att degen blir fast. Forma små bitar och lägg på bakplåt. Grädda i 175 graders ugnsvärme i ca 20 minuter.



Köttgryta för hund

3 kg kött
0,5 kg torra ärter
1 kg tärnad potatis
1,5 kg tärnade morötter
0,5 kg tärnade kålrötter
0,5 kg hackad vitkål
0,5 kg korngryn

Lägg ärterna i en 10 liters gryta och täck med vatten. Låt stå över natten. Nästa dag: Finfördela köttet. Lägg köttet i grytan och koka köttet och ärterna i 1 och 1/2 timme. Fyll på 1 och 1/2 liter vatten och lägg i de tärnade potatisarna och grönsakerna. Lägg sedan i korngrynen. Koka upp och låt puttra på svag värme i 20 minuter under omrörning. Stäng av plattan och låt koka på eftervärmen. Receptet kan varieras. Istället för kålrot kan man välja andra rotfrukter eller purjolök. Man kan också välja olika sorters kött; nötkött, fågel, fläskkött eller vilt.



Ostgodis

3,5 dl riven ost

3,5 dl grahamsmjöl

100g margarin

mjölk

Låt margarinet bli rumsvarmt. Blanda margarin och ost, pressa ner vitlöken. Blanda. Rör ner mjölet. Tillsätt sedan mjölk tills det blir en fast deg som kan formas till en boll. Låt stå i kylen en halvtimme. Kavla ut degen så den blir 0,5-1 cm tjock. Använd pepparkaks- formar för att stämpla ut kexen. Grädda på 175° C i ca 15 minuter.



Kex med morot, majs och ärtor

2 dl grahamsmjö

2 dl vetemjöl

2 dl rågkross alternativt vetekross

2 dl hönsbuljong alternativt köttbuljong

2 msk matolja

1 dl ärtor

1 dl majs

en riven morot

Gör så här:

Blanda grahamsmjöl, vetemjöl och rågkross. Tillsätt matolja och buljong, arbeta ihop till en smidig deg. Blanda i grönsakerna. Gör små bollar av degen, lägg dem på plåten och platta ut. Grädda i 225 grader under ca 15 minuter. Stäng sen av ugnen och låt kexen vara kvar under någon timme.



Snabbgodis

Korvar

Skinka

Köttbullar

Ta och skär korven, skinkan och köttbullarna i lagom stora bitar. Torka på bakplåtspapper i ugnen på 100 grader i 30-40 minuter så blir de inte så kladdiga utanpå som de annars är men ändå fortfarande mjuka och blir smaskigt träningsgodis. En snabbare variant är att lägga bitarna på en tallrik på en bit hushållspapper och 10 minuter på full effekt i mikron. Så får du också torra men mjuka godisar.



Vill du ge din söta vovve lite gott? Gör så här:

Recept på Mumsigt Klet för hundar

Du behöver: 1 matsked Keso, 1 dl naturell yoghurt, leverpastej, 2 bitar hundgodis, en äggvita, lite gräddfil.

Gör så här: Häll yoghurten i en medelstor skål, skålen ska helst vara i plast. Rör ner keson försiktigt. Rör ner leverpastejen. Rör ner lite av äggvitan i taget. Dela alla hundgodis bitar i fyra delar. Rör ner dem. Lägg en klick gräddfil på toppen. Serveras gärna med några bitar skinka. Ta helst din älskling på en promenad efter den här smaskiga maträtten.

Smart tips: Ersätt kvällsmaten med det här!

OBS! Denna maträtt skall inte ges för ofta, och ersätt inte kvällsmaten med detta jämt!



Tonfiskgodis


2 burkar tonfisk i vatten (à ca 140g)
4dl finmalt vete
2ägg, lättvispade
2msk riven parmesanost

Blanda ihop allt med en mixer el matberedare, hacka blandningen väl. Täck en plåt med bakplåtspapper och bred ut blandningen över pappret. Stek i ugn på 180 grader i ca 20 min.



Hundkex med leversmak

500 gr lever
1 st hjärta (kan uteslutas)
1 ägg
1 liter filmjölk
½ dl majsolja
1,5 dl vetekli
1,5 dl vetegroddar
1,5 dl riven ost
1, 5 dl majsmjöl
1-2 liter vetemjöl

Mal levern (och ev. hjärta) i köttkvarn/matberedare och tillsätt övriga ingredienser.
Blanda i så pass mycket mjöl att du får en fast deg.
Rulla till smala stänger (som finska pinnar).
Baka i 250°C i c:a 10 min.
Skär dem medan de är varma till lagom stora bitar, c:a ½ cm.
Torka på svag värme 50°C i c:a 4 timmar till de blivit "torra" på ytan.
När bitarna svalnat kan de frysas och plockas fram vid behov.



Kycklingchips


En favorit, din vovve gör nästan vad som
helst för lite kyckling.

Koka kyckling (Jag brukar använda lårfilé)
Skiva riktigt tunt och torka i ugn 125 - 150 grader,
torka till kycklingen är gyllenbrun och torr.



Torkad Kycklinglever


Koka kycklinglever. Dela den i något mindre bitar.
Torka i ugn 125 -150 grader, torktiden varierar på hur
stora bitar det är. När levern känns lätt och torr
är den färdig.

Lammfärskex

Ca 200 g Lammfärs
1 dl Vatten
Ca 2 dl Rismjöl

Rulla degen till långa stänger, ca 1 centimeter tjocka.
Skär stängerna i ca 2 cm långa bitar.
Torkas / gräddas ca 60 min i 150 grader.



Grönsakskex

Ca 1 dl Ärtor, majs eller finfördelade kokt morötter.
1 dl Vatten
1 msk Olja
2 dl Rismjöl

Mixa ärtor, majs eller morötter tillsammans med vatten
och olja till en slät puré.
Blanda ner mjölet och arbeta till en deg.
Rulla degen till långa stänger, ca 1 centimeter tjocka.
Skär stängerna i ca 2 cm långa bitar.
Torkas / gräddas ca 60 min i 150 grader.



BISSEKEX
•ca 1,4 kg mjöl. Vete eller Lantvetemjöl
•1 liter Fil
•1 dl olja. Raps eller majsolja.
•1 msk honung

Blanda allt och baka till lämpliga storlekar.Grädda först ca 15 minuter i 200 grader sedan 100 grader tills de är riktigt hårda.



Kokt lunga

Ta en lunga och skär den i bitar ca 1,5 cm X 1,5 cm. Det går lättare om den är till hälften fryst.
Bred ut bitarna på en plåt.
Torka i ugnen 75-100 grader Celsius tills de är torra och lätta. Det tar ungefär tre timmar.

Det finns inte en hund som motstår detta godis. Inga konstiga tillsatser, kalorisnålt och det kladdar inte ner din jackficka.



Hundkex

1 Liter Filmjölk (1dl kan bytas mot buljong)
1 dl Olja (helst kallpressad datummärkt då detta är bästa oljan för din hund, ex majs- eller solrosolja)
1,4 kg Lantvetemjöl
1 msk råsocker, honung eller sirap för att söta degen blanda i torkade nässlor, nyponmjöl eller annat för att smaksätta om du vill.

Forma små runda eller avlånga kex.
Grädda i 250 grader tills dom har fått färg och känns torra.
Eftertorka några timmar på svag värme med ugnsluckan öppen.


Om din hund inte tål mjölkprodukter kan byta ut filmjölken och baka på enbart vatten.

Hundkex med filmjölk

1 liter filmjölk (ljummen)
1,4 kg vetemjöl
1 dl majsolja
1 msk honung

Blanda filmjölk, majsolja och honung. Rör ned mjölet till fast deg. Forma till kakor. Grädda i 200 grader i cirka 15 minuter tills kexen är svagt bruna. Sänk till 100 grader och torka kexen i några timmar. Lång torktid ger hårda kex.
Det går att byta ut filen mot vatten till hundar som inte tål mjölkprodukter.



Vegokex

7 dl hackad persilja
1,25 dl rivna morötter
1,5 dl riven ost
2 msk olja
cirka 6 dl grahamsmjöl
2 msk havrekli
2 tsk bakpulver
cirka 1,5 dl vatten

Blanda persilja, morötter och olja för sig. Blanda mjöl, kli och bakpulver för sig. Blanda med varandra. Späd med vatten lite i taget tills det går att forma en deg. Arbeta någon minut. Kavla ut centimetertjockt. Ta ut med kakmått. Lägg på plåt och grädda i 150-200 grader i 20-25 minuter.



Hundkex på grönsaker

1 dl ärtor
1 dl rivna morötter
1 dl majskorn
2 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
2 dl vete- eller rågkross
2 dl hönsbuljong
2 msk olja.

Mosa ihop grönsakerna (mixer) och blanda i resten till en deg. Verkar den för kladdig, ta i mer mjöl. Gör små platta kex (som en 5-krona) och lägg ut på bakplåtspapper på en plåt. Grädda i 225 grader i 15-20 minuter. Stäng av ugnen och låt plåten stå kvar i minst en timme. Förvara i tättslutande burk i högst en vecka. Går även bra att frysa.



Nyttiga kex

Blanda rivna morötter, hackad persilja, kli, lite rågmjöl, olivolja, en äggula. Blanda detta till en deg som ställs kallt en timme, stansa ut med mini- kakformar. Gräddas på 175 grader tills dom känns som vanliga kex. Går utmärkt att frysa hundarna älskar dessa.



Mumsbitar.



7 dl filmjölk

3 dl keso

125 g margarin

3 msk honung

1/2 tsk salt

1-2 liter vetemjöl

grovt vetekli

Sätt på ugnen på 275 grader. Blanda ingredienserna väl. Tillsätt så mycket vetekli att degen blir blank och lättarbetad. Baka ut till ca 1 cm tjocka länger. Skär längderna i 3-5 cm långa bitar. Grädda tills kexen blivit ljusbruna. Torka efteråt i svag värme (ca 100 grader) tills kexen känns lätta (ca 2-3 timmar). Ju längre tid, desto hårdare kex.



Hundkakor.



5 dl vetemjöl, 2 tsk socker, 2 tsk bakpulver, 2 tsk vaniljsocker.

Krossa 3 dl hundmat och häll i.

Lägg i två ägg och häll i 1 dl mjölk.

Rör om tills det blir en deg.

Om det är för kletigt, häll i mer mjöl.

Och om det är för torrt, häll i mer mjölk.

Ta fram en plåt och lägg kakorna på plåten i den storleken du tycker är lämplig för hunden och i den form du vill. Sätt in plåten i ugnen på 200 grader. Ge bara hunden en kaka när den har varit duktig som belöning.



Ostbollar.



Blanda vatten och vetemjöl till en deg. Det spelar ingen roll hur mycket deg det blir.

Ta en liten bit av degen och platta ut den så att den får större yta. Lägg på lite riven ost på degbiten och rulla ihop den så att den blir som en boll och lägg i den i plåten och gör så enda tills degen är slut.

Sätt in plåten i ugnen på 200 grader till dem har blivit ljusbruna (ca 25 minuter). Om du är ivrig med att ge din hund en så ska du lägga de i frysen, eftersom dem är ganska varma när man tar ut dem. Ett mycket älskat recept av alla osttjuvar.



Banan Mix Pix.



Du behöver:

1 banan, 1 morot, Katt foder.



Gör så här:

Ta en vanlig mattallrik.

Skiva bananen (du måste ju skala den först!!). Lägg skivorna i en ring. & i mitten måste det ju också ligga banan skivor! Sen lägger du på kattfodret.

Ta fram en morotsskivare eller vad det heter! Skiva moroten. Lägg på morotsskivorna. Sen sätter du bara fram det till vovven!



Hundtårta.



Du behöver:

5 dl uppblött torrfoder eller hundmat på burk.

5 dl kokt ris/pasta.

Några bitar av råa morötter.

Gröna ärtor

Hundgodis

1 köttbulle



Gör så här:

1. Blanda det uppblötta torrfodret eller burkmaten med riset/pastan i en skål.

2. Häll ner det i en sockerkaksform.

3. Vänd formen fort uppochner på ett fat.

4. Garnera med morotsbitar, ärtor och hundgodis

5. Sätt en köttbulle på toppen.



gulli G
 

 
 
 

 
Kommentera

Förnamn
 
   
Rubrik
 
   
E-post (Om du vill bli meddelad när någon skriver.)
 
   
Text

(Logga in för att kunna lägga till bild!)
För att skydda oss från spam, klicka i dom gröna rutorna!
Spam Check 2.0 © JW  D E S I G N