Hej och välkommen till Receptbankens kokbok på nätet!
Tanken med detta forum är att dela med sig av sina bästa recept och att hämta inspiration till kvällens middag, veckans bak eller en receptbank att slå i då du är godissugen.
Hjälps vi åt så kommer vi snart att ha ALLT som behövs för att lyckas i köket.
Pajdeg:
2 dl vetemjöl
125 g smör eller margarin, kylskåpskallt
2 msk socker
Fyllning:
4 dl blandade nötter,
t ex valnötter och hasselnötter,
grovt hackade
150 g smält mörk choklad
2 ägg
1 1/2 dl farin
1 dl sirap
Tillbehör:
vispad grädde
Mät upp mjölet i matberedare. Använd stålkniv. Skär margarinet i bitar och lägg ned i blandarskålen tillsammans med socker. Kör till en smidig deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 25 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel och låt formen stå i kylen ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 175°.
Hacka nötterna till fyllningen grovt. Det går lätt i matberedare bara du inte kör för länge så de blir finhackade, för det ska vara grovt. Smält chokladen i mikro ca 1 minut eller över vattenbad. Kolla noga så att den inte bränns, den ska bara smälta. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter.
Strö ut nötterna i pajskalet. Vispa samman ägg, farin och sirap. Tillsätt chokladen. Häll smeten över nötterna och grädda pajen i nedre delen av ugnen 40 - 45 minuter. Servera kall med vispad grädde.