Hej och välkommen till Receptbankens kokbok på nätet!
Tanken med detta forum är att dela med sig av sina bästa recept och att hämta inspiration till kvällens middag, veckans bak eller en receptbank att slå i då du är godissugen.
Hjälps vi åt så kommer vi snart att ha ALLT som behövs för att lyckas i köket.
En riktigt fin glaserad söndagskaka som garnerats med citron- och limeskivor. Den friska citronsmaken är verkligen fräsch.
1 kaka, ca 18 skivor
4 ½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
175 g smör eller margarin
3 ½ dl socker
3 ägg
rivet skal av 1 citron
2 msk pressad citron
1 ½ dl mjölk
1 dl flagad mandel
Glasyr:
1 dl pressad citronsaft
½ dl vatten
4 msk socker
1 msk maizena
rivet skal av 1 citron
1 msk smör eller margarin
Garnering:
citron- och limeskivor
Blanda mjöl och bakpulver i en bunke. Rör matfett och socker poröst i en annan bunke. Blanda ned en äggula i taget i fettet samt citronskal och saft. Rör ned mjölet växelvis med mjölken. Vispa äggvitorna styva och vänd försiktigt ned dem. Tillsätt mandeln.
Häll smeten i en smord, bröad, avlång bakform, 1 ½ liter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175 – 200° 50 minuter. Låt kakan svalna i formen och sedan kallna på galler.
Glasyr: Blanda citronsaft, vatten, socker, maizena och citronskal i en kastrull. Värm på svag värme under omrörning tills det tjocknar. Vispa ned matfettet. Bred glasyren över kakan och låt den kallna.