Recept

Du måste vara inloggad för att få tillgång till
"Din Kokbok"

Klicka här för att "Logga in"

Klicka här för att "Bli medlem" Helt gratis!


 
     
Kommentarer
Spara recept
 
   

Syrl-soppa - ni MÅSTE prova nu när det är säsong

”SYRL-SOPPA”

Det här receptet fick jag förra sommaren på en av de amerikanska receptklubbar jag är medlem i på Internet. Amerikanerna är mycket, mycket intresserade av den svenska maten (den både ser ut och låter exotisk för dem, men de vill helst inte höra talas om renkött!!!), och om de dessutom har svenskt eller skandinaviskt påbrå får jag massvis med frågor och önskemål om vissa recept som deras farmor eller mormor eller någon annan åldrig släkting långt bakåt i tiden brukade laga. Jag har lyckats skaffa fram många sådana recept ur mina gömmor. Men för att återgå till den här underbara fruktsoppan, så praktiskt taget levde vi på den under den varma perioden förra sommaren. Den är en sannskyldig vitaminkick, och när det inte är säsong för frukter och bär går det alldeles utmärkt att använda frysta. Persikorna måste dock vara färska, det blir inte alls samma sak med konserverad frukt! Vi använder omväxlande hallon och jordgubbar, persikor och nektariner – det är precis lika gott vilket som! Jag har fått översätta de amerikanska måtten till svenska så gott jag kan, och det har stämt bra i proportionerna varje gång vi gjort soppan, så det ska inte vara några problem. Tilläggas bör att ordet ”syrl” inte existerar i någon form i svenska språket, det är något vi har hittat på här hemma när vi blir sugna på något syrligt med frukt eller bär i!

Ca 2 liter = 4 portioner (åtminstone enligt min måttstock!!!)

½ l färska jordgubbar eller hallon (frysta går också jättebra)
2 färska persikor, skalade och urkärnade
drygt 1 dl färskpressad apelsinsaft
drygt 1 dl naturell yoghurt, helst mild 3%
3 msk socker (eller sockra efter smak – ibland behövs mer,
ibland mindre, och juicen och frukten är ju söta i sig)
1 msk färskpressad citronsaft
en aning muskot om man gillar det
naturell yoghurt och färska blåbär till garnering (inte helt nödvändigt)


Skölj och ansa jordgubbarna och skär dem i skivor eller bitar. Skär de iordninggjorda persikorna i bitar. När jag gör soppan gör jag den i två omgångar – jag lägger hälften av jordgubbarna och persikorna i matberedare eller mixer, häller i hälften av yoghurten, apelsinsaften och citronsaften och kör tills allt är puréat och väl blandat. Försök undvika större fruktbitar i soppan. Jag häller över soppan i ett passande kärl. Sedan tar jag resterande ingredienser och gör på samma sätt. Sockrar gör jag efteråt, när jag kan smaka av ordentligt och se hur mycket socker jag eventuellt behöver. Oftast behövs inget socker alls.

Sedan ska soppan kylas i minst 3 timmar före servering. Den ska vara iskall när man äter den, och då har den också tjocknat en aning så att den inte blir så tunnflytande. Jag brukar ställa den i frysen ett bra tag, men inte låta den frysa helt, och sedan ta fram den när maten serveras. Då brukar den vara lagom när det är dags att äta den.

Bellabaribel
 

 
 
 

 
Kommentera

Förnamn
 
   
Rubrik
 
   
E-post (Om du vill bli meddelad när någon skriver.)
 
   
Text

(Logga in för att kunna lägga till bild!)
För att skydda oss från spam, klicka i dom gröna rutorna!
Spam Check 2.0 © JW  D E S I G N