Recept

Du måste vara inloggad för att få tillgång till
"Din Kokbok"

Klicka här för att "Logga in"

Klicka här för att "Bli medlem" Helt gratis!


 
     
Kommentarer
Spara recept
 
   

Rostad vitlöksolja

Karin Fransson har recept på en Rostad vitlöksolja. Men hennes recept måste modifieras något, eftersom det annars är hälsovådligt!

I orginalreceptet står det

"Sätt på lock och ställ krukan ljust i 2–3 veckor, gärna i ett fönster".

Det är inte alls något bra råd! För att inte den naturligt förekommande bakterien (Clostridium botulinum) ska växa/föröka sig och därigenom framkalla sjukdom måste oljan förvaras svalt. Det hjälper INTE att man kokar ingredienserna, Clostridium botulinum är sporbildare och överlever kokning. Obs! Vitlöksoljan har, även om den förvaras svalt, en begränsad hållbarhet: ungefär två till tre veckor.


Rostad vitlöksolja

I Meny vecka 43 2005

En användbar och sinnlig olja. Alla ingredienser får koka först, så att de blir ’’sterila’’. Om man sedan låter bli att stoppa ner verktyg eller fingrar i oljekruset, så håller oljan länge. Använd en vanlig olivolja till kokningen och en fin jungfruolja till själva inläggningen.

Till en trelitersburk:
8–10 hela vitlökar
1 dl vitt vin
5 kvistar färsk rosmarin
1 bunt färsk timjan
lite färsk kyndel
ev. 1 msk fänkålsfrö
1 liten pepparfrukt
1–2 dl ordinär olivolja
ca 2 l olivolja ’’extra vergine’’

Skär topparna av de hela vitlökarna och ställ dem på en plåt. Droppa ner vitt vin i varje klyfta. Rosta vitlökarna, 200° i 20 minuter. Tag ut dem och låt dem svalna. Lägg örter och hel pepparfrukt i en gryta. Slå på 1–2 dl olivolja och koka allt i 10 minuter utan lock. Rör om ibland. Bottna en stor glasburk (eller två mindre), gärna konserveringsglas, med de hela vitlökarna. Slå på de kokta örterna och pepparfrukten tillsammans med oljan de kokat i. Fyll upp burken med jungfruoljan. Skaka den då och då. Sila oljan så att den blir klar, men släng inte vitlöken (se nedan).
Använd oljan till dressing, marinera i den, stek i den, baka med den …

De marinerade vitlökarna som blir kvar är goda som tillbehör. Enklast är att rosta lantbröd och breda över den mjuka vitlöken. Strö på lite grovt salt och mal lite peppar över och njut av den fylliga smaken, eller gör en rostad vitlöksaioli. 

 
 
 

 
Kommentera

Förnamn
 
   
Rubrik
 
   
E-post (Om du vill bli meddelad när någon skriver.)
 
   
Text

(Logga in för att kunna lägga till bild!)
För att skydda oss från spam, klicka i dom gröna rutorna!
Spam Check 2.0 © JW  D E S I G N