|
|
stolt fjällskivling
det är en god svamp
dela hatten o se efter om den är fin ,,så behövs de ingen mer rensning skivorna kan du låta sitta kvar
foten brukar jag torka o använda som krydda i olika såser eller så
då mal jag den
hatten
stek den på båda sidor i smör ,med en gnutta salt så den blir lite gyllene o ät den istället för köttbiten
eller
gör en suffle med stuvad fjällis till
till stuvningen
1/1 liter stoltfjällskivling
1/2 liter mjölk
2msk vetemjöl
1 kkp tunn grädde
salt
till sufflen
1msk smör
2kkp mjölk
1kkpvetemjöl
salt
3ägg
till formen
smör o ströbröd
skär svampen i tärningar
o låt koka sakta mjölken minst en halvtimme
vetemjölet vispas i grädden o häll i det o smaka av
till sufflen vispas mjölken o mjölet till en smet
slå smeten i en kastrull tillsammans med smöret
rör om med en träsked
tills smeten tjocknar o släpper pannan
Obs svag värme
låt smeten svalna o smaka av den
rör ner de tre ägggulorna en i taget
äggvitorna slås till hårt skum o rörs sakta ned
sen häller man smeten i en smord o bröad hålform
sufflen gräddas i vattenbad i ugnen ca tjugiominuterca 175 gr
pröva med en sticka om den e klar
stjälp upp den på ett serveringsfat o hällsvampstuvningen i mitten o runtikring
lycka till
stolt fjällskivling
|
|