Hej och välkommen till Receptbankens kokbok på nätet!
Tanken med detta forum är att dela med sig av sina bästa recept och att hämta inspiration till kvällens middag, veckans bak eller en receptbank att slå i då du är godissugen.
Hjälps vi åt så kommer vi snart att ha ALLT som behövs för att lyckas i köket.
25 g smör
6 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
11 dl grovt rågmjöl
ca 7 dl vetemjöl
Gör så här:
1. Smält smör i en kastrull, tillsätt mjölk och låt degspadet bli fingervarmt.
2. Smula sönder jästen i en degbunke, häll i lite av degspadet och rör ut jästen. Tillsätt resten av degspadet, salt, rågmjöl och 4 dl av vetemjölet. Arbeta ihop till en smidig deg och låt den jäsa under bakduk i 30-40 minuter.
3. Ta upp degen och arbeta in resten av mjölet. Degen ska vara ganska hård.
4. Dela degen i 2 delar. Rullla ut till limpor.
5. Lägg dem i smorda, avlånga formar, ca 1½ l.
6. Låt brödet jäsa till nästan dubbel storlek, ca 45 minuter.
7. Grädda i ugn i 175° i ca 1 timme.
8. Ta ut bröden och pensla med lite varmt vatten.
9. Lägg bröden på galler och låt dem kallna under bakduk.