|
|
Gurksoppa
Gurksoppa
2 slanggurkor (ca 600 g)
Smör
4 dl vatten
4 dl tjock grädde
2 oxbuljongtärningar
1 knippe dill
salt peppar citronsaft
räkor
Skala gurkorna med potatisskalare men lämna kvar lite skal för färgens skull.
Skär dem på längden och skrapa ur kärnorna.
Skär gurkorna i centimeterbreda bitar och lägg ner dem i en gryta med lite smör.
Fräs gurkbitarna under omröring 10–15 min utan att de bryns.
Häll i vatten, grädde, dillskälkar och tillsätt buljongtärningarna.
Låt koka 20 min; tag upp dillen och kasta den.
Lägg gurkbitarna i en mixer el dyl tillsammans med lite av kokvätskan. Kör maskinen tills gurkbitarna är fullständigt puréade och häll sedan tillbaka alltihop i grytan. (Eller använd mixerstav direkt i grytan.)
Tillsätt finskuren dill och smaka av med salt, nymald vitpeppar och citronsaft.
Serveras med en generös hög av skalade räkor på tallriken.
|
|