Hej och välkommen till Receptbankens kokbok på nätet!
Tanken med detta forum är att dela med sig av sina bästa recept och att hämta inspiration till kvällens middag, veckans bak eller en receptbank att slå i då du är godissugen.
Hjälps vi åt så kommer vi snart att ha ALLT som behövs för att lyckas i köket.
Muffinsen kan gräddas i muffinsplåt eller i väl smorda cocotteformar av porslin. Gräddningstiden blir något längre i porslinsformar. Stora muffinsformar i papper kan också användas, men de måste också smörjas.
Det här behövs till 4 pers:
ca 75 g färsk rensad spenat
1 stor röd lök
2 + 1 msk olivolja
1 krm nymald peppar
100 g fetaost
1 dl grahamsmjöl
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 ägg
1 dl gräddfil
2 cocktailtomater
Citronsås:
finrivet skal av 1 citron (1-2 tsk)
2 dl gräddfil
1 tsk citronsaft
1 krm salt
1/2 krm nymald peppar
1/2 dl finhackad gräslök
Lax:
ca 500 g skinn- och benfri laxfilé
1 tsk salt
1/2 krm nymald vitpeppar
Tillbehör: blandade salladssorter fuktade med olivolja och
pressad citron
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200° och smörj 4 formar väl.
2. Grovhacka spenaten.
3. Halvera och skär 4 tunna klyftor av löken. Finhacka resten.
Fräs hackad lök och spenat i 2 msk olivolja en kort stund. Peppra.
4. Tärna fetaosten.
5. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Vispa ägget, tillsätt
gräddfil och 1 msk olivolja och rör ner i mjölet. Tillsätt 3/4 av osten.
6. Häll smeten i formarna och tryck ner lökklyftorna, halverade
tomater och resten av osten. Grädda i nedre delen av ugnen
ca 30 minuter, eventuellt några minuter längre i porslinsformar.
7. Blanda samman ingredienserna till såsen.
8. Skär laxen i centimetertjocka skivor rakt över. Salta och peppra.
Stek dem hastigt i het stekpanna.