Recept

  Kommentarer av Eva i Höga

Jag har svarat dig på Odla men lägger in svaret här också ifall någon mer är intresserad.



Jag kan inte svara på din fråga men du ska få ett recept av mig som jag hämtat ut Sölvi Vatns bok Gör likör. Jag har gjort den flera gånger och den är inte alls illa.

Så här skriver Sölvi:



Kaffelikör ca 5 dl

Denna supergoda likör gör jag på snabbkaffe - hur enkelt som helst. Prova den över en iskub med en liten skvätt vispgrädde, farligt gott!

Så här gör du

1. Blanda snabbkaffe, kakao och vaniljsocker i ett litermått.

2. Häll på vattnet, rör om tills allt löst sig, låt svalna.

3. Tillsätt vodka och sirap, rör om.

4. Häll på flaska, filtrera eventuellt efter 1 månad.



Detta behöver du

3 msk snabbkaffe

2 tsk kakao

2 krm vaniljsocker

4 msk kokande vatten

3 dl vodka (jag använder den som heter Vanlig vodka på systemet)

1,5 dl sirap (jag använder mörk, blir mustigare smak än vit)



Denna smakar både kaffe och kakao. Lycka till med likören till din mamma!


Visa artikel


Denna glöggen gör jag varje år. God men stark som ....



Man kan byta ut bakjästen mot starkvinsjäst för det kan ev kännas lite jästsmak med den vanliga jästen påstås det. Jag har inte känt det men min glögg brukar får stå närmare 6 veckor innan vi tappar upp den.



Dunderglögg (blir några flaskor)



5 liter svagdricka

5 skivade råa potatisar

1 paket bakjäst

1 påse nejlikor

1 påse kardemummakärnor

1 bit färsk ingefära (ca 5 cm)

1 kanelstång

1-2 pkt russin (2 pkt = 500 g)

2,5 kg socker



Blanda allt i en tiolitershink, täck med plastfolie som du gör små hål i - och låt brygden stå i lugn och ro i rumstemperatur, minst tre veckor, gärna sex.

Tappa upp på väl rengjorda flaskor med hjälp av en hävert. Var noga med att inte få med bottensatsen.

Värm och njut.


Visa artikel


Detta var bra, är ju lätt att göra. Måste pröva!


Visa artikel


Re: Ugnsbakad falukorv

="HöstQ"
Har du en rund sockerkaksform med hål i mitten? Använd den när du ugnsbakar falukorv så rinner inte fyllningen ut. Wink




Himla käckt tips! Tack!

Eva


Visa artikel


Ja, detta måste jag pröva! Jag älskar att baka. Roligt när man hittar nåt nytt.

Eva


Visa artikel


Det är jag också intresserad av, då kanske min gamla saftmaja kan komma till användning igen. (Om jag hinner innan älgen äter upp mina äpplen!)

Eva


Visa artikel


Tack för receptet, ska göra detta ikväll. Men varför måste det vara jodfritt salt?

Eva


Visa artikel


Kavla ut degen

Vad är det för deg och hur blir det när du försöker kavla?

Eva


Visa artikel


Rosenbladsgelé

Tack snälla oldwolfie! Det var exakt det receptet jag var ute efter. Ska göra gelé och uppleva våra barndomsminnen!

Eva


Visa artikel