Recept

 
     
Kommentarer
Spara recept
 
   

Enkel, mager och god vermouth kyckling

Denna enkla kycklingrätt är en av mina favoriter att bjuda på när jag vill laga något som är gott och inte för fett.

Till 4 personer behöver du

4 benfria, skinnfria kycklingfileer
1.5 dl torr vit vermouth
4 stora sellerisjälkar skurna i stavar
4 stora morötter skurna i stavar
1 stor gul eller vit lök skuren i strimlor
2 dl grönsaksbuljong samt 4 dl kycklingbuljong eller 6 dl hemgjord buljong som här i receptet (hemgjord är oftast mindre fettig)
salt och peppar efter smak
1 dl vitt ris
1dl drenerade majskorn från burk (valfritt)
1.5 dl tomat, urkärnad samt tärnad (valfritt)

Skär kycklingen i större strimlor
Tag grönsakerna och lägg i en kastrull eller gryta på hög värme tillsammans med buljongen, sänk värmen när det börjar koka, sjud grönsakerna under lock i ca 15 minuter på låg värme. Häll i riset och sjud under lock i 5 minuter.
Lägg i kycklingen och sjud under lock i ytterligare 7 minuter (tills kycklingen blivit nästan helt vit och riset mjukt) Tillsätt Vermouth samt mer buljong om det behövs. Sjud ytterligare 5 minuter. Överkoka ej.
Tag av grytan från värmen och häll på de sista tillbehören. Krydda efter smak, servera som gryta eller tjock soppa. Du kan förkoka riset och servera separat.

Dekorera med lite färska persilje, timjan eller oregano blad.

För egen buljong behöver du
1 kycklingskrov
3 stavar celleri med blast
1 stor gul lök
3 medelstora morötter
1krm hela vitpepparkorn
1krm hela svartpepparkorn
2 torkade lagerblad
1krm fransk örtblandning (torkad finns på kryddhyllan i matvaruaffärer)
salt efter smak
3 vitlöksklyftor
ca 1 liter vatten

Gör en liten nätpåse för alla kryddor samt vitlöken och knyt ihop
Tag en stor kastrull och lägg i kycklingskrovet (om det är okokt, om kokt så vänta med skrovet tills grönsakerna är halvt färdiga)
Rensa alla grönsakerna noga, skala löken
Skär grönsakerna i grova bitar
Lägg alla grönsakerna i kastrullen, täck med vatten så vattnet står 5 cm ovan grönsakerna. Koka up, sedan sänk till låg värme, lägg i skrovet om kokt samt kryddblandningen, täck och sjud ca 1 timma. Häll på mer vatten om det behövs (1 dl i taget).
Skumma av ytan var 10 minut för att ta bort fett (desto mer du skummar desto mer fett tar du bort). Koka EJ våldsamt för då blir buljongen grumlig. Sila buljongen genom duk eller fin sil, sedan kan du också låta den stå och svalna och sätta in den i kylen. Fettet kommer då upp till ytan och är lättare att ta bort.

För den som har lite mer bråttom rekommenderar jag mager buljong på burk.



 

 
 
 

 
Kommentera

Förnamn
 
   
Rubrik
 
   
E-post (Om du vill bli meddelad när någon skriver.)
 
   
Text

(Logga in för att kunna lägga till bild!)
För att skydda oss från spam, klicka i dom gröna rutorna!
Spam Check 2.0 © JW  D E S I G N