Hej och välkommen till Receptbankens kokbok på nätet!
Tanken med detta forum är att dela med sig av sina bästa recept och att hämta inspiration till kvällens middag, veckans bak eller en receptbank att slå i då du är godissugen.
Hjälps vi åt så kommer vi snart att ha ALLT som behövs för att lyckas i köket.
I Finland använder man ordet låda,men i princip är det detsamma som paté. Jag har en fransk kokbok där det står att man kan berika patén med ris. ergo, paté och låda är samma sak.
Beredningstid: 30 min.
Tillagningstid: 20 min + 1½ - 2 tim.
Ugnstemperatur: 175° C Kan frysas
Ingredienser:
2 dl ris
4 dl vatten
1,2 l mjölk
300 g mald svin- eller nötlever
2 medelstora lökar
1-2 dl russin
4 msk sirap
1 tsk vitpeppar
1 tsk mejram
3 tl salt
1 ägg
50 g smör
Gör så här:
1. Lägg riset i kokande mjölk-vattenblandning och koka till en lös gröt.
2. Skala ner lever, lök, russin, kryddor och ägg i den avsvalnande gröten. Blandningen får vara ganska lös.
4. Häll blandningen i en smord ugnsform och klicka litet smör över. Grädda lådan vackert brun i medelvarm ugn.
Servera med skirat smör och rårörda lingon.
Tips.
Istället för ris kan du använda hela korngryn, som blötlagts över en natt.