Hej och välkommen till Receptbankens kokbok på nätet!
Tanken med detta forum är att dela med sig av sina bästa recept och att hämta inspiration till kvällens middag, veckans bak eller en receptbank att slå i då du är godissugen.
Hjälps vi åt så kommer vi snart att ha ALLT som behövs för att lyckas i köket.
Vill man ta med kakan på utflykt, t ex i båten, kan man kanske först baka den hemma i köket och ta med den i sin form. Inkokta plommon och vispad grädde är goda tillbehör. Vi hade ingen sådan kaka när vi hyrde stuga på Blidö i Stockholms skärgård och en tidig morgon tog båten m/s Ternan af Söderöra till Sandhamn, men vi hade en härlig dag ändå och fick se en massa läckra, snobbiga segelbåtar under regattan. Dessutom åt vi en god lunch på Seglarrestaurangen!
1 kaka
300 g smör eller margarin
3 dl socker
3 tsk vaniljsocker
6 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
50 g sötmandel
Sätt ugnen på 200°. Smörj och bröa en 2-liters kakform.
Vispa margarin, socker och vaniljsocker vitt och pösigt. Tillsätt ett ägg i taget och rör ordentligt mellan varje ägg. Blanda samman vetemjöl och bakpulver och rör ned det i smeten. Klicka ned smeten i formen. Skiva mandeln litet grovt och strö den över. Grädda ca 45 minuter, litet under mitten i ugnen. Pröva med sticka.