Recept

 
     
Kommentarer
Spara recept
 
   

Plommonkaka med kardemumma

PLOMMONKAKA MED KARDEMUMMA

Kardemumma i fyllningen ger denna kaka en extra kick. Den är perfekt att baka i augusti-september, när de svenska plommonen är som bäst och finns i ett sådant överflöd.

Ca 6 portioner

600 g plommon

Deg:
3 dl vetemjöl
¾ dl socker
½ krm salt
1 stort ägg
75 g smör eller margarin i tärningar

Fyllning:
2 ½ dl crème fraîche
1 stort ägg
¾ dl socker
½ tsk malen eller stött kardemumma
1 msk konjak eller sherry


Lägg ingredienserna till degen i tur och ordning i matberedare med stålkniv och kör till en slät massa. Låt degen vila i kylskåp en halvtimme. Sätt ugnen på 200°.

Kavla ut degen på mjölat bakplåtspapper till en fyrkant som blir ca 33 x 36 cm. Lyft över plattan och bakpapperet till en ugnsform/långpanna, som är ca 21 x 31 cm. Klipp bort överflödigt papper jäms med kanterna.

Skålla, skala, halvera och kärna ur plommonen. Lägg halvorna med runda sidan uppåt i formens botten. Vispa samman fyllningen och täck plommonhalvorna med den. Grädda kakan i 40 – 50 minuter eller tills den blivit rejält gyllenbrun och fyllningen stannat, även mitt i kakan. Servera kakan kylskåpskall med gräddvaniljsås.

Kakan är lämplig att frysa in.

Bella




baribel
 

 
 
 

 
Kommentera

Förnamn
 
   
Rubrik
 
   
E-post (Om du vill bli meddelad när någon skriver.)
 
   
Text

(Logga in för att kunna lägga till bild!)
För att skydda oss från spam, klicka i dom gröna rutorna!
Spam Check 2.0 © JW  D E S I G N