Hej och välkommen till Receptbankens kokbok på nätet!
Tanken med detta forum är att dela med sig av sina bästa recept och att hämta inspiration till kvällens middag, veckans bak eller en receptbank att slå i då du är godissugen.
Hjälps vi åt så kommer vi snart att ha ALLT som behövs för att lyckas i köket.
Det här är en mycket saftig kaka med smak av både citron och apelsin. Allra bäst smakar den om den serveras kall, som så många riktigt saftiga kakor.
1 kaka
250 g smör eller margarin
2 ½ dl socker
3 ägg
5 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
Indränkning:
saft av 2 apelsiner och 1 citron
(sammanlagt 2 – 2 ½ dl vätska)
Garnering:
raspat skal av 1 tvättad apelsin
och 1 tvättad citron
1 msk florsocker
Sätt på ugnen, knappt 200°.
Rör matfett och socker pösigt. Tillsätt ett ägg i taget och rör kraftigt. Blanda mjöl och bakpulver och rör ned det. Rör smeten jämn, men överarbeta inte, för då blir kakan seg. Klicka smeten i smord och mjölad form, ca 22 cm i diameter och med löstagbar kant. Grädda i nedre delen av ugnen 30 – 35 minuter.
Koka upp citrussaften med sockret. Häll sakta den heta vätskan över den varma kakan, som ska ligga kvar i sin form. Låt den svalna. Lägg den kalla kakan på ett fat och strö över raspat citrusskal. Sikta till sist litet florsocker över kakan.