Hej och välkommen till Receptbankens kokbok på nätet!
Tanken med detta forum är att dela med sig av sina bästa recept och att hämta inspiration till kvällens middag, veckans bak eller en receptbank att slå i då du är godissugen.
Hjälps vi åt så kommer vi snart att ha ALLT som behövs för att lyckas i köket.
Till 3-4 personer:
1 liten sida lax (600g)
½ msk farinsocker
½ msk socker
½ msk grovt salt
1 knippe finklippt dill
Lägg laxen med skinnsidan nedåt och rensa den. Pricka köttet grundligt med gaffel och strö på farinsocker, socker och salt jämnt. Täck fisken med smörpapper och ställ den kallt i minst 12 timmar. Ta ut och häll bort vatten. Strö dill över och låt stå ett par timmar i kylskåpet innan den skärs upp. Servera med god senapsdressing och bröd.
Dela laxen från ryggen i 2 bitar. Tag bort alla ben, både stora och små. Krossa nu vitpepparkornen. Blanda ihop salt, socker och pepparkornen.' Gnid in laxen med blandningen. Lägg nu den ena laxbiten med skinnet neråt och täck rikligt med grovt hackad dill. Lägg på den andra laxbiten så att köttsida kommer mot köttsida och så att den tjockaste delen kommer mot den tunnaste. Strö nu över resten av saltblandningen och strö över mera dill. Lägg på en "tyngd" på laxen och låt stå 1 ca 1 dygn. Skrapa av kryddorna och skär laxen i tunna skivor.
Jätteviktigt att laxen varit fryst minst 2 dygn innan man gravar den ifall den skall serveras när den är färdiggravad. Annars måste den frysas efter gravningen innan man äter av den.