Grilltid Grillemperaturer, grilltips mm
Avståndet till glöden och värmen bestämmer grilltiden.

Nötkött och lammkött kan vara rött.
Kyckling och griskött ska alltid vara genomgrillat och ha en klar köttsaft.

Köttermometer är bra för att kontrollera innertemperaturen i större fisk och köttstycken.
Vid 55° C är kött rött, vid 70° C är det genomstekt. Vid ca 59° C är kött rosa.
Fisk är färdigt vid ca 50°-55° C

En del säger att när köttsaften kommer upp genom köttet är det dags att vända.

Grilltips:

Grilla inte för hett

Låt köttet bli rumsvarmt innan grillning.

Torka av köttet från marinad innan det grillas.

Se till att grillgallret är hett så att inte köttet fastnar.
Smörj gärna med olja.

Höj gallret när tjocka köttbitar och stekar ska grillas eftersom de ska grillas på svagare värme under längre tid.

Sänk gallret när tunna köttbitar ska grillas eftersom de ska grillas på högre värme under kortare tid.

Det tar längre tid när det ligger mycket kött på grillgallret samtidigt.

Använd grilltång eftersom köttet blir torrt om man sticker det, t.ex. med en grillgaffel.

Vänd köttet när det börjar ”svettas” på ovansidan.

Tränger rosa köttsaft upp är det grillade köttet rosa inuti. För genomgrillat, fortsätt grilla.

Fläskkött ska vara genomgrillat.

Nötkött kan gärna vara rosa i mitten.

Tryck med grilltången för att känna om köttet är färdigt. Mjukt kött är rått i mitten, ”gungigt” kött är rosa i mitten och hårt kött är genomgrillat.

För att fläskköttet, t.ex. karrékotletterna är saftiga och möra - koka dem först några minuter i vatten med krossade pepparkorn, lite salt och ett par lagerblad.

Grilltiden varierar på de olika födoämnen som grillas, på användningsändamål, om varan skurits i mindre bitar och på personlig smak. Angivna grilltider är bra att utgåifrån och sedan anpassa till din egen smak.




Mer grillat:



BBQ Marinad
Choritzosmör
Citron och dijon Marinad
Citron och kummin marinad
Enbärssmör
Enklaste grillsåsen
Grillad ananas och nektariner med kardemummasirap 4 port
Grillad halloumi med honungswokade grönsaker
grillad laxfile
Grillad marshmallows med choklad och kex


Grillad toppmurkla
Grillade frukt- och marshmallows spett
Grillbuffe
Grillning och marinering
Grönsaksknyten
Het Japansk Marinad
Hickory och whiskeymarinad
Kryddsmör
Marinad och Glazetips
marinad till fläskkött

Fler såser & röror som passar till grillat:





Aioli
Auberginedip
Avokadoröra
BBQ - SÅS
Bearnaisesås
Bechamelsås (4 port)
Brunsås (4 port)
Café de Paris-sås (6-8 port)
Cidersås
Crabfishröra


Currysås - Mango och ingefära glace
Enkek Tonfiskröra
Falsk aioli (en magrare variant än originalet)
Frukoströra UllaRolf
Fyllningar till baguetter
God kryddsås till grillat
God Löksås
God sås till kyckling/fläskfilé
God tomatsås till pasta
Gourmeröra