Hej och välkommen till Receptbankens kokbok på nätet!
Tanken med detta forum är att dela med sig av sina bästa recept och att hämta inspiration till kvällens middag, veckans bak eller en receptbank att slå i då du är godissugen.
Hjälps vi åt så kommer vi snart att ha ALLT som behövs för att lyckas i köket.
600 g fläskfilé
2 msk Milda
1 stor gul lök, hackad
salt,
vitpeppar
2 dl stark buljong (gärna consommé på burk outspädd)
1 dl färskpressad apelsinsaft och ca 3/4 av skalet på 1 apelsin
2-3 kvistar persilja
1 lagerblad
Sås
2 sockerbitar
2 msk röd vinäger
2 dl sky
1 tsk Maizena Majsstärkelse
finstrimlat skal av 1/4 apelsin
2-3 apelsiner till garnering
Borsta 1 apelsin och skala av det gula på skalet av 1/4 apelsin med en potatisskalare. Skär skalet i tunna strimlor och koka dem mjuka i vatten ca 30 min. Häll av vattnet. Bryn de hela filéerna i matfett i en tjockbottnad gryta se till att de blir brynta runt om. Lägg i löken mot slutet av bryningen. Späd med buljong och apelsinsaften, lägg i persiljan och lagerblad. Lägg locket på grytan och låt köttet eftersteka på svag värme ca 20 min. Ta bort persiljekvistarna. Lägg sockerbitarna i en kastrull, häll på vinäger och koka ihop. Späd med skyn från grytan och låt alltsammans koka några min. Rör ut Maizena i 2 tsk kallt vatten, häll redningen i såsen och låt den koka upp. Tillsätt de kokta apelsinstrimlorna. Skär fläskfilén i skivor, lägg över på ett fat och häll över såsen. Garnera med hinn- och skinnfria apelsinklyftor. Servera med kokt potatis eller ris och en sallad.