|
|
Cointreau-marinerade jordgubbar i knäckskålar 6 port
1 liter färska jordgubbar
vaniljglass
Marinad:
1/2 dl cointreau
3/4 dl vatten
rivet skal och saft av 1 apelsin
3/4 dl socker
Knäckskålar:
100 g margarin
2 msk ljus sirap
1 1/2 dl socker
1/2 dl vetemjöl
2 msk mjölk
100 g flagad mandel
Skölj och skiva jordgubbarna. För marinaden: Koka upp socker, vatten och apelsinskal till en lag. Tag från plattan. Blanda ner apelsinsaft och cointreau. Häll marinaden över jordgubbarna och låt stå kallt, minst en timme.
Knäckskålar: Skiva margarinet och lägg det i en kastrull med alla övriga ingredienser utom mandeln. Smält samman och sjud smeten under omrörning över svag värme, men låt inte smeten börja storkoka. Lyft kastrullen från värmen och rör ned mandeln.
Klicka ut smeten i 6 klickar på mjölat bakplåtspapper. Bred ut rundlarna lite försiktigt. Smeten flyter ut i ugnen så det får bara plats två knäckskålar på varje plåt. Här behövs alltså tre plåtar eller så får man grädda i omgångar.
Grädda i 5-6 minuter i 200 graders ugn. Passa noga. Låt kakorna svalna lite, men inte kallna så att de blir stela. Lyft försiktigt upp kakorna med en stekspade och lägg dem över uppochnedvända kaffekoppar så att de böjs till små skålar. Låt kallna.
Precis innan servering fyller man knäckskålarna med några kulor vaniljglass och de marinerade jordgubbarna.
|
|