Hej och välkommen till Receptbankens kokbok på nätet!
Tanken med detta forum är att dela med sig av sina bästa recept och att hämta inspiration till kvällens middag, veckans bak eller en receptbank att slå i då du är godissugen.
Hjälps vi åt så kommer vi snart att ha ALLT som behövs för att lyckas i köket.
En delikat mjuk kaka som blir mycket saftig och fin av marmelad och gräddfil. Glasyren gör kakan extra festlig.
1 kaka, ca 20 skivor
100 g smör eller margarin
2 ½ dl socker
3 ägg
2 dl sylt, t ex jordgubb eller hallon
rivet skal av 1 apelsin
rivet skal av 1 citron
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
1 dl gräddfil
1 dl hackad mandel
Glasyr:
2 msk smör eller margarin
1 äggula
½ dl jordgubbssylt
2 ½ dl florsocker
rivet apelsinskal
Rör matfett och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget. Blanda ned sylt och rivet apelsin- och citronskal. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Vänd försiktigt ned mjölblandningen i smeten växelvis med gräddfilen.
Smörj och bröa en ringform, 1 ½ liter. Strö mandel i formen och häll i smeten. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175° ca 55 minuter. Låt den svalna något och stjälp sedan upp den på galler.
Glasyr: Smält matfettet i en kastrull och låt det svalna. Vispa äggulan ca 1 minut med elvisp och tillsätt sedan matfett, sylt och florsocker. Vispa glasyren smidig. Häll den över kakan och strö över apelsinskal. Låt glasyren stelna och servera kakan.