|
|
Kokosglass - glassmaskin
Kokosglass
4-6 pers
2 stjälkar citrongräs
2 ½ dl kokosmjölk
2½ dl mjölk
25 g honung
2 g gelatin (ca 1 blad)
100 g äggvia (drygt 3)
100 g socker
saften av 1 lime
Dela citrongrässstjälkarna i mindre bitar. Lägg dem i en kastrull. Tillsätt kokosmjölk, mjölk och honung. Koka upp, dra kastrullen från värmen och låt dra i 30 min.
Blötlägg gelatinbladet ca 10 min i kallt vatten. Vispa äggvita och socker till ett fast marängskum. Häll massan genom en sil ner i kokosmjölkblandningen. Blanda väl.
Häll detta i en rymlig kastrull. Värm under ständig omrörning till 85 grader.
Krama vätskan ur gelatinet. Tillsätt det i den varma kokosblandningen. Rör tills det lösts upp.
Passera massan genom en finmaskig sil. Kyl snabbt i kallt vattenbad. täck med plastfilm och låt stå i kyl till nästa dag för att mogna.
Dagen efter tillsätter du limesaften och kör den i 30-45 min i glassmaskin eller ställ den i frysen, ta ut den och rör då och då isf.
Alla tropiska frukter passar till.
(Jan Hedh)
|
|