Hej och välkommen till Receptbankens kokbok på nätet!
Tanken med detta forum är att dela med sig av sina bästa recept och att hämta inspiration till kvällens middag, veckans bak eller en receptbank att slå i då du är godissugen.
Hjälps vi åt så kommer vi snart att ha ALLT som behövs för att lyckas i köket.
2 dl vispgrädde 1/2 dl ljus sirap 1/2 dl strösocker 50 g smör En halv vaniljstång 1/2 dl jordnötter
Blanda vispgrädde, sirap, socker och smör i en tjockbottnad kastrull. Skrapa ur vaniljstången i blandningen och låt även stången koka med. Koka upp och sjud sedan över svag värme tills termometern visar 120 grader eller kolan håller kulprov (se info om kulprov i receptet på knäck). Detta tar nästan en timme. Passa under tiden på att placera knäckformar på en bricka. Hacka jordnötterna och lägg lite nötter i botten av varje form. När kolan nått rätt temperatur tar du upp vaniljstången och klickar ut lite smet i varje form. Låt kolorna stelna över natten och förvara dem sedan i rumstemperatur. Tyvärr klibbar kolorna lätt ihop om de förvaras i en skål eller dylikt.
Tips: Satsen kan dubbleras, men koktiden blir då lång.