Hej och välkommen till Receptbankens kokbok på nätet!
Tanken med detta forum är att dela med sig av sina bästa recept och att hämta inspiration till kvällens middag, veckans bak eller en receptbank att slå i då du är godissugen.
Hjälps vi åt så kommer vi snart att ha ALLT som behövs för att lyckas i köket.
Ciabatta är ju så otroligt gott, min favorit är nybakt Ciabatta med smör, präst ost, skivade tomater, salt och nymald svart peppar.
25 g jäst
1 tsk strösocker
1 msk salt
1 msk olivolja
3 dl rågsikt
5 dl kallt vatten
ca 11 dl vetemjöl
Smula jästen i en bunke och häll i vatten, salt och socker
Rör om och tillsätt rågsiktsmjölet.
Häll i det mesta av vetemjölet, degen ska vara ganska lös.
Arbeta degen 7-8 minuter, gärna med elvispens degkrokar eller i köksmaskin.
Klappa in olivolja lätt i degen och platta ut lagom så att den ryms att jäsa direkt på plåt.
Täck med en handduk och låt jäsa i 2 timmar.
Platta ut degen lite mer med mjölad hand och skär den i 8-10 portionsbitar.
Låt jäsa i 30 minuter.
Värm ugnen till 200 grader.
Grädda bröden cirka 25 minuter.
Ett par varianter på Ciabatta som låter gott, enligt go'kvälls hemsida.
Olivciabatta
Det är stor skillnad i smak på oliver med och utan kärnor, överlägset godast är de med kärnor. Till en sats bröd går det åt 125 gram oliver med kärna, vilket motsvarar ca 100 g urkärnade eller 1 dl. Kärna ur och skiva eller hacka oliverna och blanda ner dem i degvätskan innan mjölet tillsätts.
Tomatciabatta
Välj soltorkade tomater i olja. 50 gram tomater (1 dl hackade) är lagom till 1 sats bröd. Oljan som tomaterna legat i kan gärna tillsättas i degen. Tillsätt tomaterna i degvätskan innan mjölet tillsätts. Torkade tomater utan olja kan också användas om du först häller lite hett vatten på dem så att de mjuknar.
Jupp, enligt dom recepten jag hittat så ligger det ungefär där.
enligt en del recept ska degen för jäsas en timme, o sen en timme efter delning, ett annat recept skulle efter jäsas två timmar och för jäsas en timme.