Recept

 
     
Kommentarer
Spara recept
 
   

Tunnbrödsrecept efterlyses

Hej alla glada! Hade tänkt baka tunnbröd imorron och undrar om nån har nåt bra och gott recept på tunnbröd som man kan baka i vanlig ugn? Gärna med lite sötma. Tacksam för svar!



 

 
 
 

  Tunnbrödsrecept efterlyses | Recept | Bröd & Bakverk | Bröd

Tunnbrö"

Hej Susanne, ville bara tala om att att jag i min tur har har frågat min farmor.. mormor..svärmor om recept på deras goda tunnbröd och alla har sitt eget recept på tunnbröd..det är så väldigt unikt för varje en..det är lite så att säga man tar en näve av det och hälften av det, man skall prova sig fram.och jag tror att jag lärt mig det.. för det är kul att baka i "baku stugun" då man lärt sig..Trägen vinner.



Tunnbrö"



4 l mjölk

2 kg vetemjöl, minst sagt

2 tsk salt

6 dl sirap

1 pkt jäst

200 g smör (50-100g/l mjölk)

2 kg rågsikt

2 tsk hjorthornssalt

4 dl grahamsmjöl el. havregryn

Anis och fänkål



Blanda ihop mjöl, kryddor och hjorthornssalt. Lös upp jästen i lite av mjölken. Blanda ihop alltsammans. Kavla ut tunnt med kruskavlen, borsta bort all mjöl. In i en bakugn ett par minuter.



Det går säkert att göra i en vanlig ugn om man lägger den utkavlade degen på varma plåtar. ugn ca 200g



Tinaz



Några Tunnbrödsrecept

Hej hittade detta recept på nätet (http://www.bo-gro.se/tipsrad/tipsrad2.htm)



Tunnbröd på bakhäll

50 g smör

1 liter mjölk

50 g jäst

2 msk sirap

Brödkryddor (anis, fänkål, kummin)

1 msk salt

2 ägg

5 dl rågsikt

ca 1,7 liter vetemjöl



Smält smöret och häll i mjölken, värm till 37º. Smula ned jästen. Rör om och blanda i sirap, salt, ägg, brödkryddor och rågsikt och ungefär 2/3 av vetemjölet. En del mjöl behövs till utbakningen. Arbeta degen kraftigt (gärna i maskin) och låt den därefter jäsa till dubbel storlek. Tag upp degen på bakbordet och dela i ca 14 delar. Arbeta i hop varje del till en rund bulle. Låt bullarna jäsa mellan bakdukar. Kavla ut dem en i taget med kavel och därefter med kruskavel till tunna kakor. Borsta av mjölet, rulla upp, lägg på en rund bakspade, borsta av på andra sidan och grädda på elhäll eller i ugn (275º) i 3 - 5 minuter eller tills de är färdiga.



Dessa två hittade jag på http://www.tanum.se/vanstermenykommun/kommunen/faktaomtanum/matitanum.4.95a253104d3e4a27f80004396.html



Mjukt tunnbröd



50 gr smör

1 l mjölk

50 gr jäst

2 msk sirap

1 msk mald fänkål

1 msk salt

5 dl rågsikt

ca 1,7 l vetemjöl

2 tsk hjorthornsalt



Smält smör och tillsätt mjölken. Värm till 37 º . Smula jästen och tillsätt degspadet, sirap, salt, kryddor, rågsikt och en del av vetemjölet. Arbeta degen, låt den jäsa till dubbel storlek. Tillsätt hjorthornsalt. Arbeta upp degen och dela den i 10 - 20 delar, beroende på hur den skall gräddas. Gör runda bullar som får jäsa mellan bakdukar. Kavla ut bullarna med slät kavel och kruskavel till kakor som naggas och gräddas antingen i vedugn, elektrisk häll, vanlig ugn i 275 º eller i torr, het stekpanna på spisen.



Hårt tunnbröd



100 gr smör

5 dl mjölk

½ pkt jäst

2,5 dl grovt rågmjöl

2,5 dl kornmjöl

2,5 dl grahamsmjöl

vetemjöl

1 tsk bikarbonat



Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 º. Arbeta ihop degen och låt jäsa 2 - 3 tim. Dela degen i 15 - 25 delar beroende på gräddningssättet. Gör bullar (ämnen) och låt jäsa. Kavla ut så tunt du kan och grädda på samma sätt som det mjuka brödet.





Har inte provbakat dem, men det kanske är nåt liknande det du söker. Lycka till med bakandet! //Lovisa






Kommentera

Förnamn
 
   
Rubrik
 
   
E-post (Om du vill bli meddelad när någon skriver.)
 
   
Text

(Logga in för att kunna lägga till bild!)
För att skydda oss från spam, klicka i dom gröna rutorna!
Spam Check 2.0 © JW  D E S I G N