Recept

  Kommentarer av julia

svartbröd från Åland

ca.15 bröd



2,5l surmjölk (typ filmjölk)

2kg rågmjöl

ca.1,5kg vete o grahammjöl blandat

1pkt farinsocker

4dl sirap

1/4kkp salt (kopp)

1,2kg malt

2 pkt jäst



Dag1. värm mjölken,rör i rågmjölet. Låt stå över natten i rumstemp.



Dag2. Värm i vattenbad ca. 1h.

rör i farin, sirap, jäst, salt, malt och låt stå 1h i vattenbad.

Rör om då och då.

Tillsätt mjölet och knåda till smidig deg, jäs 1h på varm plats.

Baka ut till runda kakor, jäs 1h på plåt gärna i värmeugn.

Nagga bröden och grädda 20min 200 grader.

Värm 3/4 dl sirap, 3/4dl vatten o en klick smör,

pensla de varma bröden på båda sidor och packa i folie.

Lägg bröden i ugnen 120grader 3h.

Därefter packas brödet i tex en låda med brödets ovansida

neråt och täcks med en filt över natten. :)


Visa artikel