Recept

  Kommentarer av Ungfan

="lovisa"
Hej,Om det inte står nåt annat har i alla fall jag antagit att det är ugnens långpanna som gäller (vad den nu har för storlek Wink )I vissa fall står det ju ex 20*30 osv och då vet man ju...Sen får man ju vara kreativ ibland om man inte har exakt rätt form Laughing/Lovisa
Jag har en megastor ugn, så min långpanna är större än exv pappas, som har en ugn som är mer "normal".

Ungfan

Visa artikel


Re: Leverpastej

="Pimpim"
Jag undrar om det finns någon som har ett bra recept på leverpastej? Den leverpastejen vi gjorde här hemma blev så smulig, skulle vilja ha den mer krämig.


Ett som gjorts i skolan är ur "Vår kokbok" och heter Danska Leverpastej:ca 200 gram späck

vatten, salt

ca 400 gram ungnötlever

1 medelstor gul lök

1½ dl mjölk

8-10 ansjovisfiléer

1 tsk salt

1-2 krm svartpeppar

1 tsk mejram

½ dl vetemjöl

2 äggFormar:3 st à 6 dl, el 1 st på 1½ liter

Ugn: 200 graderSkär bort ev svål och skär späcket i bitar. Koka dem 10-15 min i lättsaltat vatten (1 tsk salt/liter vatten).

Tag bort ev. blodkärl och hinnor på levern. Skär i mindre bitar. Lägg bitarna i späckkastrullen så levern blir varm, ca 5 minuter. Häll av spadet.Skala och skär läken i mindre bitar och värm mjölken.

Med matberedare: Använd stålkniv. Lägg i alltsammans utom mjölken och finfördela allt. Späd med den varma mjölken medan maskinen blandar och kör till smeten är helt slät. Den blir ganska tunn, men pastejen får rätt konsistens vid gräddningen.

Har du en mindre mixer gör du på samma sätt, fast med en halv sats åt gången.Häll smeten i väl smorda foramr. Ställ i en långpanna och täck med folie och sätt in pannan i nedre delen av ugnen. Häll kokhett vatten vid sidan av formarna, i långpannan.

Grädda i vattenbadet, små formar ca 45 min, stor form ca 1 timme. Tag av folien mot slutet så pastejen får lite färg.

Tag upp formarna ur vattenbadet och låt pastejen svalna innan den stjälps upp.

Ungfan

Visa artikel


Re: Kokböcker

="ejjan"
Är ny här och vill gärna ha era tips på kokböcker SmileSjälv gillar jag Anna Bergenström! Anser att en kokbok inte bara ska innehålla recept utan oxå läckra bilder och gärna berättelser om recepten, lite grann som inredningsböckerna.Andra bra; Svenska bärboken av Ingmansson och Holmberg

Sallader av Koops och Beer
Jag gillar Jan Hedh. Hade det inte varit för att jag aldrig träffat honom samt att jag inte är redo för att stadga mig ännu, så hade jag lätt kunnat gifta mig med honom. Embarassed

Ungfan

Visa artikel


Re: Fråga om linfrö

="Pimpim"
Jag har tänkt att baka bröd med linfrö, tänkte använda mitt vanliga brödrecept. Ska man göra något åt linfröna först eller häller man i direkt från förpackningen bara?
När jag bakar med linfrö har jag i fröna utan att göra något med dem innan. Det behövs inte. Jag har dock hört rykten om att man ska ha i fröna efter man har haft i mjölet, men jag brukar ha det i innan, för enkelhetens skull.

Ungfan

Visa artikel