Recept

  Kommentarer av Bengt Malmgren Malmgren

Istersmör = Schmaltz?

Hej Tina,

om du med istersmör menar det som i Österrike och Tyskland kallas 'Schmaltz' så är det enkelt men tidskrävande.

1 kg späck, renskuret från allt kött men gärna med svålen kvar.

tärna i c 2x2 cm bitar och lägg i en tjockbottnad gryta så det inte bränns. Ha lite vatten i och värm sakta upp till en temperatur då späcket smälter. flitig omrörning rekommenderas.När allt späck är smält saltar man och slår sedan i någon matsked mjölk.

Fiswka upp svålbitarna som när de svalnar blir lätt krispiga grammel och goda som tillbehör.Häll upp och låt svalna,

Hoppas de smakar.

Bengt

Bengt Malmgren Malmgren

Visa artikel


Hmm förkortningar

är inte min starkaste sida. Menar ni lite kolhydrater med lc och mycket fibrer med hf?Tack för tipsen men fibrer är rena döden för mig. Då blir det totalstopp.Det underliga var att maten i Thailand med enbart fullt färska råvaror fungerade utmärkt. Till och med friterade grönsaker gick bra. Kan det bero på vilket matfett som används?

Bengt Malmgren Malmgren

Visa artikel


Loppis och auktion

jo jag har sett några på sådana men de har alla varit skadade.

De är ju de enda som går att använda när man bakar tunnbröd. Jag bara älskar hembakt tunnbröd på potatis, kornmjöl och rågsikt.Det får jag ju bara när jag uppe i Mora på besök annars.

Bengt Malmgren Malmgren

Visa artikel


Skämtsam variant på Dry Martini

Häll 5 cl Gin i ett fruset glas

Titta på vermouthflaskan

Fundera på olivenNjut med måtta

Bengt Malmgren Malmgren

Visa artikel


Att plocka slånbär.

Det påstås ibland att det går lika bra att plocka slånbär innan de blivit frostnupna på busken och sedan lägga dem i frysen. Detta är inte sant.

Orsaken till att de inste skall plockas förrän de blivit frostnupna är att de skall mogna på busken så länge som möjligt för att få den fulla smaken och sötman, Just det, de har faktiskt en hel del egen sötma om mde får mogna i fred. Särskilt en så varm höst som i år (samma gällde för två år sedan) då behöver man knappt tillsätta något socker för att göra likören.Prova själv nästa säsong och märk skillnaden. Det är ungefär samma skillnad som att köpa färsk mango eller liknande frukt i tropikerna som att köpa de omogna frukterna som transporterats till Sverige och 'eftermognat' under transporten. Man tror inte att det är samma frukt.

Bengt Malmgren Malmgren

Visa artikel


Rödvinsstuvad sparris

var också något som var en katastrof.

Jag får väl ursäkta mig med att det är 25 år sedan jag gjorde detta misstag.

Skulle göra en sparrisomelett och hade inget vitt vin hemma för att smaksätta stuvningen så jag tog rött (i och för sig ett riktigt gott vin) men det var bara att kasta alltihop.Skratta gärna, det gör jag.

Bengt Malmgren Malmgren

Visa artikel