Recept

 
     
Kommentarer
Spara Recept
 
   

Om murklor giftighet

Murklor - Svamp
Murklor är onekligen goda. På sistone har de dock mest diskuterats med avseende på giftighetsgrad. Rå, oberedd stenmurkla är onekligen mycket giftig, därvid den giftigaste av murklorna. Den innehåller liksom alla murklor giftet gyrometrin, vilket i kroppen brytes ned till bl.a metylhydrazin. Förr sades murklor innehålla helvellasyra, vilken senare emellertid har bevisats bestå av en mix av ämnen, därutinnan gyrometrin är blott en.



* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Rekommendationer ang. dylik svamp
M an vet att giftet inte elimineras 100% vare sig vid förvällning eller torkning. Man vet också att giftet i någon mån ackumuleras i kroppen. Den gamla rekommendationen var att man antingen skulle förvälla och blötlägga svampen eller också torka den. Rekommendationen stramades med tiden upp och angav då först förvällning, sedan torkning. Vanligast idag är att helt avråda från förtäring av murklor. Emellertid skall den behandlade svampens giftighet ställas i relation till annan kemikalieexposition för vilka inga varningar utfärdas. Trots allt har väldigt många frossat på stenmurkla utan att lida några synbara men.



oldwolfie
 

Share to Facebook Share to Twitter More...
 
 
 

  Kommentarer

Om   man  ska äta murklor   måste man veta    o  inte bara  tro,,    mycket viktigt ,,,     ;)    de gäller förstås all   svamp .


oldwolfie



olika murklor

en "ogiftig" murkla ar ihålig nar man skar den uppifrån och ner. Kan stekas och atas omedelbart utan förvällning.
/// berit


Värt att notera är att toppmurklor inte är giftiga och behöver inte förvällas.






Kommentera

Förnamn
 
   
Rubrik
 
   
E-post (Om du vill bli meddelad när någon skriver.)
 
   
Text

För att skydda oss från spam, klicka i dom gröna rutorna!
Spam Check 2.0 © JW  D E S I G N