Recept

 
     
Kommentarer
Spara recept
 
   

Gulyás (Gulasch) från Ungern

4-5 gula lökar
5-6 hg nötkött av högrev eller fransyska
2 msk smör eller margarin
1 msk paprikapulver
2 tsk salt
4-5 potatisar
2 stora tomater (eller 1 brk krossade tomater)


För csipetke:
3 dl vetemjöl
1 ägg
1 tsk salt


Skala och finhacka löken.
Skär köttet i tärningar.
Bryn smöret i en gryta och lägg i löken, när den är väl brynt tillsätt köttet. Strö över paprika och salt.
Rör hela tiden så att det inte bränns vid.
När allt är väl brynt, häll på så mycket vatten att det täcker.
Lägg på lock och låt köttet koka på svag värme omkring 1 timme.
Skala potatisen och skär den i tjocka skivor.
Doppa tomaterna i hett vatten och dra av skalet, skär dem i bitar.
Tillsätt potatis och tomater och låt köttet koka ytterligare ca 30 minuter. Smaka av och känn efter så köttet är mört.

Gör under tiden csipetke.
Mät upp vetemjölet i en skål och tillsätt ägg och salt.
Arbeta samman till en deg.
Några minuter innan gulaschen är färdig tillsätt degen i form av små flingor eller klimpar och låt dem koka några minuter i gulaschen.

Man kan göra gulaschen mer spännande genom att smaksätta den med rödpeppar (en stark paprikasort) eller en aning cayennepeppar. Men var försiktig så att rätten inte blir alltför stark.
Csipetke användes av hunnerna som bosatte sig på 500-talet på den stora ungerska slätten och tog med sig csipetke i form av små torkade degflingor i sina sadelväskor och använde dem som extra matsäck.


Källa: "Berömda rätter från världens kök" av Wina Born



brittmarie
 

 
 
 

 
Kommentera

Förnamn
 
   
Rubrik
 
   
E-post (Om du vill bli meddelad när någon skriver.)
 
   
Text

(Logga in för att kunna lägga till bild!)
För att skydda oss från spam, klicka i dom gröna rutorna!
Spam Check 2.0 © JW  D E S I G N