Recept

 
     
Kommentarer
Spara recept
 
   

Fläskrullader fyllda med Västerbottenost i astrakancidersås

FLÄSKRULLADER FYLLDA MED VÄSTERBOTTENOST I ASTRAKANCIDERSÅS
Årets Nationalrätt 1997 av Werner Vögeli (Operakällaren

600 gram kottlettrad; benfri
120 gram västerbottensost
salt
peppar
vetemjöl
30 gram smör
2 matsked(ar) matolja
-SÅS-
2 deciliter cider; halvtorr
2 deciliter visgrädde
salt
vitpeppar
2 matsked(ar) persiljeblad; finstrimlad
-ROTFRUKTSMOS-
120 gram kålrot; tärnad(e)
120 gram rotselleri; tärnad(e)
140 gram morot; tärnad(e)
50 gram lök; tärnad(e)
120 gram potatis; tärnad(e)
-RÅRÖRDA LINGON-
2 deciliter lingon
2 matsked(ar) strösocker
Skär köttet i 12 skivor, ca 50 g styck. Skär osten i stänger (ca 1 x 1 x
3 cm) = 10 g styck - Platta ut köttskivorna till ca 2 mm tjocklek. Detta
görs lättas om man lägger köttet mellan två plastpåsar innan de bankas ut.
Salta och peppra. Lägg en oststång på främre kortsida av varje
köttskiva. Vik in ca 1 cm längs köttets långsidor så att osten inte rinner
ut när den smälter. Rulla ihop till rullader. - Vänd rulladerna i
vetemjöl. Stek dem gyllenbruna i smör och olja, och ej på för hög värme, ca
10 minuter. Börja med att steka rulladerna några minuter med skarvsidan
nedåt så att de inte öppnar sig. Ös dem då och då under stekningens gång.
- Tag upp rulladerna och lägg dem i en plateau eller i en kastrull. Häll
cidern i stekpannan och rör om ordentligt från botten. Låt spadet koka
ihop tills drygt 1 dl återstår. Tillsätt vispgrädden och låt såsen koka
några sekunder. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt och peppar.
Sila såsen över rulladerna. Rotfrukterna: Koka rotfrukterna under tiden
rulladerna tillagas. Lägg alla grönsakstärningar, utom potatistärningarna,
i en kastrull. Fyll på med vatten så att de precis täcker
grönsakstärningarna. Salta och koka dem i 10 minuter under lock. Tillsätt
potatistärningarna och koka ytterligare i 15 minuter. Häll av det
återstående spadet i en kopp. Blanda smöret med rotfruktstärningarna.
Mosa dem och vispa till sist moset till lätt och luftig konsistens. Det
görs lättast med en elektrisk visp. Tillsätt eventuellt lite av
grönsaksspadet om det behövs. Avsmaka och tillsätt eventuellt mer salt.
Det är bara till en fördel och dekorativt om morötterna inte mosas helt.
Rårörda lingon: Rensa och skölj bären. Låt dem rinna av ordentligt. Lägg
dem i en bunke med sockret och krossa dem med en kraftig ballongvisp. Rör
tills sockret smält. (Resultatet blir bra även med svenska frysta lingon)
- Värm rulladerna i såsen. Lägg upp dem på tallrikar med såsen. Strö den
strimlade bladpersiljan över, samt lägg en klick rårörda lingon och
rotfruksmoset vid sidan av.
4 port



Husse
 

 
 
 

 
Kommentera

Förnamn
 
   
Rubrik
 
   
E-post (Om du vill bli meddelad när någon skriver.)
 
   
Text

(Logga in för att kunna lägga till bild!)
För att skydda oss från spam, klicka i dom gröna rutorna!
Spam Check 2.0 © JW  D E S I G N