Recept

 
     
Kommentarer
Spara recept
 
   

Så här torkar du tomater

Så här torkar du tomater

När man ska torka tomater gör varmluftsugnen underverk. Det går mycket fortare än i vanlig ugn. I varmluftsugn kan du lätt torka två kilo åt gången. I den vanliga ugnen är det bättre att torka ett kilo i taget. I annat fall måste du torka längre tid och hälla bort den vätska som bildas.

Gör så här:

Sätt ugnen på 90°C.

Skär tomaterna i 2-4 klyftor av varje halva, beroende på tomaternas storlek. Riktigt små tomater behöver bara halveras. Mindre bitar torkar snabbare. Skär bort stjälkfästet. Lägg klyftorna på plåtar med skalsidan ned och låt torka i mitten av ugnen 3-4 timmar med varmluft eller 4-5 timmar i vanlig ugn. I varmluftsugn kan du ha två plåtar åt gången. Lägg en grytlapp mellan ugn och lucka. Öppna luckan helt några gånger under torktiden så släpper du ut en del fuktighet. Torka tills tomaterna ser hopskrumpna ut och är nästan helt torra.

Passa mot slutet av torkningen i ugnen och ta ut de tomatklyftor som verkar nästan färdiga.

Om du får torka för länge i ugnen finns det risk att sockret i tomaterna bränns, då blir de mörka och hårda. Det bästa är att låta den sista delen av torkningen ske på eftervärmen i ugnen och sedan i rumstemperatur ca 1 dygn. När tomaterna har torkat färdigt ska de vara lite segmjuka. Det är viktigt att de inte är fuktiga när du förpackar dem.
Webmaster Jim Admin
 

 
 
 

 
Kommentera

Förnamn
 
   
Rubrik
 
   
E-post (Om du vill bli meddelad när någon skriver.)
 
   
Text

(Logga in för att kunna lägga till bild!)
För att skydda oss från spam, klicka i dom gröna rutorna!
Spam Check 2.0 © JW  D E S I G N