Recept

 
     
Kommentarer
Spara recept
 
   

Kroppkakor

skulle vilja ha recept pa kroppkakor
 

 
 
 

  Kroppkakor | Recept | Pasta, Potatis, Ris, Mjöl | Mjölrätter

kroppkakor

Ingredienser1 kg

potatis, av mjölig sort1 tsk

salt0,5 tsk

strösocker2 st

ägg3 dl

vetemjöl

Fyllning:300 g

sidfläsk, rimmat1 st

gul lök1 krm

kryddpeppar1 krm

svartpeppar

Tillbehör:

lingonsylt, skirat smör

Tillagning1. Skala potatisarna och koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll bort kokvattnet och låt potatisarna ånga av en stund. Pressa dem genom en potatispress ner i en bunke och låt det kallna.

2. Finstrimla fläsket och stek det på medelvärme ca 5 min. Skala och finhacka löken och blanda med fläsket i stekpannan. Stek ytterligare ca 3 min. Stöt båda pepparsorterna i en mortel och blanda ner dem. Ställ blandningen åt sidan.

3. Blanda den pressade kalla potatisen med salt och socker. Vispa samman äggen och rör ner dem samt mjölet lite i taget. Spara ca 1/2 dl av mjölet till utbakning. Arbeta inte degen för mycket. För att veta om degen är tillräckligt fast kan du provkoka en liten degbit i vatten och se om den håller ihop. Lägg upp potatisdegen på ett mjölat bakbord och forma till en rulle. Dela den i 16 lika stora delar.

4. Rulla varje del till en bulle. Gör en fördjupning i bullen och fyll den med ca 1 msk av den stekta fläskblandningen. Nyp ihop och forma återigen till en bulle. Gör samma sak med alla bitarna.

5. Koka upp vatten med salt, ca 2 tsk salt/liter vatten. Lägg försiktigt ner några kroppkakor i taget och låt dem sjuda tills de flyter upp och därefter ytterligare ca 5 min. Ta upp dem med en hålslev. Servera dem varma, gärna med lingonsylt och lite skirat smör.

dessa är småländska,,, man kan riva i råriven potatis i smeten också o får gråa kroppisar,,, möjligheterna är många,, själv föredrar jag så lite vetemjöl som möjligt i ,,lycka till

oldwolfie


Kommentera

Förnamn
 
   
Rubrik
 
   
E-post (Om du vill bli meddelad när någon skriver.)
 
   
Text

(Logga in för att kunna lägga till bild!)
För att skydda oss från spam, klicka i dom gröna rutorna!
Spam Check 2.0 © JW  D E S I G N