Recept

 
     
Kommentarer
Spara Recept
 
   

Kroppkakor

skulle vilja ha recept pa kroppkakor
 

Share to Facebook Share to Twitter More...
 
 
 

  Kommentarer

kroppkakor

Ingredienser1 kg

potatis, av mjölig sort1 tsk

salt0,5 tsk

strösocker2 st

ägg3 dl

vetemjöl

Fyllning:300 g

sidfläsk, rimmat1 st

gul lök1 krm

kryddpeppar1 krm

svartpeppar

Tillbehör:

lingonsylt, skirat smör

Tillagning1. Skala potatisarna och koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll bort kokvattnet och låt potatisarna ånga av en stund. Pressa dem genom en potatispress ner i en bunke och låt det kallna.

2. Finstrimla fläsket och stek det på medelvärme ca 5 min. Skala och finhacka löken och blanda med fläsket i stekpannan. Stek ytterligare ca 3 min. Stöt båda pepparsorterna i en mortel och blanda ner dem. Ställ blandningen åt sidan.

3. Blanda den pressade kalla potatisen med salt och socker. Vispa samman äggen och rör ner dem samt mjölet lite i taget. Spara ca 1/2 dl av mjölet till utbakning. Arbeta inte degen för mycket. För att veta om degen är tillräckligt fast kan du provkoka en liten degbit i vatten och se om den håller ihop. Lägg upp potatisdegen på ett mjölat bakbord och forma till en rulle. Dela den i 16 lika stora delar.

4. Rulla varje del till en bulle. Gör en fördjupning i bullen och fyll den med ca 1 msk av den stekta fläskblandningen. Nyp ihop och forma återigen till en bulle. Gör samma sak med alla bitarna.

5. Koka upp vatten med salt, ca 2 tsk salt/liter vatten. Lägg försiktigt ner några kroppkakor i taget och låt dem sjuda tills de flyter upp och därefter ytterligare ca 5 min. Ta upp dem med en hålslev. Servera dem varma, gärna med lingonsylt och lite skirat smör.

dessa är småländska,,, man kan riva i råriven potatis i smeten också o får gråa kroppisar,,, möjligheterna är många,, själv föredrar jag så lite vetemjöl som möjligt i ,,lycka till

oldwolfie


Kommentera

Förnamn
 
   
Rubrik
 
   
E-post (Om du vill bli meddelad när någon skriver.)
 
   
Text

(Logga in för att kunna lägga till bild!)
För att skydda oss från spam, klicka i dom gröna rutorna!
Spam Check 2.0 © JW  D E S I G N