Recept

 
     
Kommentarer
Spara recept
 
   

Strösselkaka med apelsin

STRÖSSELKAKA MED APELSIN

Verkligt god och saftig blir den här vetekakan med apelsin. Den passar bra så här efter helgerna när saffransbrödet kanske har blivit torrt (eller uppätet!!!) och man längtar efter något annorlunda hembakat.

2 kakor, 2 l formar

40 g jäst
100 g smör eller margarin
2 1/2 dl mjölk
1/2 - 1 tsk salt
2 msk socker
3 - 4 msk apelsinmarmelad
9 - 10 dl vetemjöl

Strösselblandning:
1 1/2 dl vetemjöl
1 dl socker
2 - 3 msk rivet apelsinskal
100 g smör eller margarin

Smula sönder jästen i degbunken. Smält matfettet i en kastrull, häll på mjölken och värm alltsammans till 37°. Lös upp jästen i litet av mjölken och häll på resten. Tillsätt salt, socker och marmelad.

Arbeta in mjölet, litet i sänder, till en slät och jämn deg. Arbeta den smidig. Låt degen jäsa övertäckt på varm, dragfri plats ca 30 minuter. Ta upp den på bakbordet och arbeta den smidig igen. Dela den i två delar och arbeta med händerna ut varje del till en jämn kaka. Lägg dem i smorda formar och låt jäsa ytterligare ca 30 minuter.

Gör strösselblandningen: Hacka samman mjöl, socker, apelsinskal och matfett till en grynig massa och strö blandningen över kakorna.

Grädda i 200 - 225° 20 - 25 minuter eller tills kakorna jäst upp, fått fin färg och verkar genomgräddade. Stjälp upp dem och täck med bakduk. Låt dem svalna.

Bella



baribel
 

 
 
 

 
Kommentera

Förnamn
 
   
Rubrik
 
   
E-post (Om du vill bli meddelad när någon skriver.)
 
   
Text

(Logga in för att kunna lägga till bild!)
För att skydda oss från spam, klicka i dom gröna rutorna!
Spam Check 2.0 © JW  D E S I G N