|
|
Bondbröd
Bondbröd 4 st
1 liter vatten
4 msk olja
50 g jäst
(2 msk kummin)
4 tsk salt
400 g rågsikt
900 g vetemjöl
Värm vattnet fingervarmt. Tillsätt oljan. Lös jästen i lite av degspadet i degbunken. Tillsätt resten av degspadet, eventuellt kummin, saltet och rågsikten. Blanda sedan i så mycket vetemjöl att degen går lätt att arbeta. Strö över lite mjöl när degen är smidig och bland. Låt jäsa övertäckt i 1 timme.
Arbeta degen i bunken och ta sedan upp den på bakbordet och knåda den med mera mjöl. Dela degen i fyra delar och forma den till 4 knubbiga limpor. Strö lite rågsikt över bröden. Lägg dom på smord plåt eller bakplåtspapper och låt dom jäsa utan bakduk till dubbel storlek, ca 30 minuter. Skåra de färdigjästa bröden med vass kniv, skär djupt och snabbt på 3-4 ställen.
Grädda limporna i nedre delen av ugnen i 200 graders ugnsvärme 30-35 minuter.
Låt bröden kallna på galler utan bakduk.
|
|