Hej och välkommen till Receptbankens kokbok på nätet!
Tanken med detta forum är att dela med sig av sina bästa recept och att hämta inspiration till kvällens middag, veckans bak eller en receptbank att slå i då du är godissugen.
Hjälps vi åt så kommer vi snart att ha ALLT som behövs för att lyckas i köket.
En solgul och vacker äppelkaka. Personligen tycker jag mycket om bakverk med saffran i, en förtjusning som jag inte delar med övriga familjemedlemmar. Så när vi äter t ex lussekatter är det bara mina som är vackert gula, de andra två nöjer sig med vanliga vetekatter smaksatta med kardemumma. Tråkmånsar!
1 kaka = 10 – 12 skivor
1 pkt saffran, ½ g
2 ½ dl socker
150 g rumsvarmt smör eller margarin
3 ägg
1 dl Kesella Light
3 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 äpplen
1 – 2 msk florsocker
Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en avlång bakform, ca 1 ½ liter.
Stöt saffranet med litet av sockret. Rör saffran, socker och smör smidigt. Rör i äggen, ett i taget, och Kesella. Rör i mjöl blandat med bakpulver och häll smeten i formen.
Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Stick ned dem i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 minuter. Låt kakan kallna. Sikta ev över litet florsocker.