Hej och välkommen till Receptbankens kokbok på nätet!
Tanken med detta forum är att dela med sig av sina bästa recept och att hämta inspiration till kvällens middag, veckans bak eller en receptbank att slå i då du är godissugen.
Hjälps vi åt så kommer vi snart att ha ALLT som behövs för att lyckas i köket.
Lök är en billig och – i mångas tycke – mycket god ingrediens i olika rätter. Här har vi kombinerat rödlök och purjolök med musslor. Du kan använda ris som blivit över från en tidigare måltid, men du kan också koka nytt ris i köttbuljong. Krydda generöst med dill! Gott att servera som lunch- eller kvällsrätt med sallad, bröd och smör. Själv kan jag inte äta det då jag har skaldjursallergi, så jag har inte testat det.
4 portioner
2 dl långkornigt ris
1 köttbuljongtärning
5 dl vatten
2 burkar musslor i vatten à 250 g
1 rödlök
1 purjolök
1 msk smör eller margarin
1 tsk vitlökssalt
½ - 1 dl spad från musslorna
2 dl vispgrädde
1 ägg
vit- och svartpeppar
paprikapulver
2 dl riven ost
finklippt dill
Rör ned ris och buljongtärning i det kokande vattnet. Låt riset koka ca 20 minuter eller enligt anvisningarna på förpackningen. Lägg det färdigkokta riset i en smord, ugnssäker form med låga kanter.
Låt musslorna rinna av, men ta vara på spadet. Skala och finhacka rödlöken, skölj och strimla purjolöken och fräs dem lätt i litet matfett. Lägg lök och musslor på riset i formen. Strö över litet vitlökssalt.
Blanda samman musselspad, grädde, ägg och kryddor. Häll blandningen i formen och strö över rikligt med riven ost. Grädda i 200° ca 30 minuter eller tills ytan fått läcker färg. Strö över rikligt med finklippt dill före serveringen.