|
|
Läcker hallontårta
LÄCKER HALLONTÅRTA
En vacker och välsmakande avslutning på en god middag blir den här hallontårtan.
1 tårta = ca 8 portioner
Ca 4 dl vetemjöl
1 – 1 ¼ dl socker
175 g smör eller margarin
1 ägg
Fyllning:
100 g smör eller margarin
1 ¾ dl socker
2 ägg
1 ½ dl sötmandel
hallonmarmelad
Tips:
Man kan byta ut hallonmarmeladen
mot vilken sorts marmelad som helst.
Tänk på att om marmeladen är mycket
söt kan man minska på sockermängden
i degen med ca ½ dl.
Blanda mjöl och socker och hacka ut matfettet i blandningen. Tillsätt ägget och arbeta samman degen. Låt degen vila medan fyllningen görs i ordning.
Rör matfett och socker tills det blivit vitt och poröst. Rör i äggen, ett i taget. Skala mandlarna, mal dem och blanda ned dem i fyllningen.
Ta undan 1/3 av degen till garnering. Platta ut resten i en stor, smord pajform, ca 30 cm i diameter. Täck degen med marmelad. Bred ut mandelfyllningen över marmeladen.
Gör tunna längder av den sparade degen och lägg dem i ett nät över kakan. Grädda på galler litet under mitten i ugnen i 175° ca 50 minuter.
Bella
|
|